Portrét svého mozku. Časový optimista vystavuje v Plzni

Plzeň - Retrospektivní výstava díla předního českého designéra, fotografa a kurátora Roberta V. Nováka probíhá v Západočeské galerii v Plzni. Kromě konkrétních prací by měla expozice zvaná Časový optimista návštěvníkům ukázat také způsob autorova uvažování a tvoření.

Výstava mapuje Novákovu různorodou tvorbu za posledních 25 let. Lidé ve výstavní síni „13“ uvidí nejen knihy, plakáty a fotografie, ale i řadu exponátů na pomezí designu a volného umění, jako jsou kresby, autorské knihy nebo záznamníky.

Podle kurátora Tomáše Pospiszyla je cílem expozice také ukázat, co dnes grafický designér dělá, jaké metody používá a jak jeho práce souvisí s dalšími žánry, jako jsou například performance. „Smyslem výstavy je ukázat, jak je ta kategorie velice pružná,“ říká Pospiszyl.

Nadstavba, něco osobního

Výstava chce naznačit, jak na každodenní úrovni funguje inspirace. „Vždycky se do toho snažím vnést nějakou nadstavbu, něco osobního,“ říká Novák. Opravdu osobitě pojal třeba katalog k výstavě Obrazy mysli / Mysl v obrazech: „Nechal jsem udělat na obálku knihy portrét svého mozku pomocí magnetické resonance.“

  • Celá výstava je pojatá jako velká grafická koláž. Robert V. Novák vysvětluje: „Ty věci nejsou vytržené z kontextu, jedna ovlivňuje druhou, mezi sebou se prolínají i v čase. Nedělám vždy jen jednu věc, ale dělám několik prací paralelně.“

Vizuálně působivá výstava připomíná třeba umělcův pracovní stůl, na kterém se pojí staré a nové, výsledné dílo a skica, racionální přístup i osobní příběhy, anarchie a řád.

Reportáž Lucie Pelanové (zdroj: ČT24)

Jedenačtyřicetiletý Novák je znám jako grafický designér, na české kulturní scéně je výraznou osobností spojující nejen různé obory, ale i generace. Spolupracoval s řadou významných kulturních institucí, třeba Divadlem Archa, Galerií hlavního města Prahy, Národní galerií v Praze, Galerií Rudolfinum, Galerií Langhans a Moravskou galerií v Brně.

  • „Návštěvník získá také přehled o tom, co zajímavého se stalo v české kultuře za poslední dvě desetiletí, jaké tu hrály zajímavé kapely, vyšly zajímavé knihy, hrála zajímavá divadla,“ dodal Pospiszyl.

Robert V. Novák je vyučený litograf, grafickou úpravou tiskovin se začal zabývat až po roce 1989. Více jak tisíc exponátů mapuje autorovu různorodou a v neuvěřitelném tempu chrlenou práci za posledních dvacet pět let.

Výstava nazvaná Časový optimista Robert V. Novák potrvá do 28. října. Další podrobnosti hledejte na webu galerie.