Rukojmí chce dohnat Pelíšky

Bratislava - Na západním Slovensku začalo natáčení nového celovečerního filmu Rukojmí. Příběh malého chlapce z konce šedesátých let dvacátého století režíruje Juraj Nvota a do snímku obsadil špičku mezi českými a slovenskými herci. Na filmu, který má ambice zopakovat fenomenální úspěch Pelíšků, se koprodukčně podílí i Česká televize.

Film vypráví příběh desetiletého Petra, jenž žije u svých prarodičů blízko rakouských hranic a který je už sedm let „rukojmím“ komunistického režimu, který ho nechce pustit za jeho rodiči, po emigraci žijícími ve Vídni. Chlapec od Vánoc 1967 do jara 1968 prožívá různá dobrodružství, přičemž si ovšem uvědomuje složitou situaci svou i svých prarodičů.

Snímek zdobí hvězdné herecké obsazení, velké role tu mají třeba Ondřej Vetchý, Milan Lasica nebo Libuše Šafránková. Juraj Nvota bude snímek točit dohromady 40 dní. Příběh se odehrává během celého roku a hlavně v exteriérech. Kvůli čekání na správné počasí tedy poslední klapka padne až v dubnu 2014.

Česky, slovensky i maďarsky

Malého Petra hraje nositel slavného příjmení Richard Labuda, vnuk herce Mariána. I když je mu teprve dvanáct, před kamerou se už objevil. Hlavní roli však dostal úplně poprvé. „Už jsem hrál ve filmu Dům, ale tam jsem jen tak pobíhal,“ popisuje mladík své herecké zkušenosti.

  • Z natáčení filmu Rukojmí autor: Róbert Jančík, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4987/498684.jpg
  • Z natáčení filmu Rukojmí autor: Róbert Jančík, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4987/498688.jpg
  • Z natáčení filmu Rukojmí autor: Róbert Jančík, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4987/498679.jpg
  • Z natáčení filmu Rukojmí autor: Róbert Jančík, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4987/498677.jpg

Postavy ve filmu mluví česky, slovensky i maďarsky. Nakonec však vzniknou dvě jazykové verze. V té pro Českou republiku se původně slovenské dialogy předabují do češtiny kvůli dětem, které dnes již slovenštině rozumí špatně. „Je to škoda. Ta babička tehdy měla maďarské školy, tak je normální, že hovoří slovensky, a když nechce, aby jí malý vnuk porozumněl, tak skočí do maďarštiny,“ komentuje to představitelka Petrovy babičky Libuše Šafránková.

Snímek důsledně dbá na historické reálie, včetně kostýmů. Podle autorů se určitě bude líbit divákům, kteří se rádi podívají na Pelíšky nebo Knoflíkovou válku. Rozpočet šplhá ke čtyřiceti milionům korun. Na jeho financování se významně podílí Audiovizuální fond Slovenské republiky a také Česká televize.

  • „Absurditu doby, která se mnohdy i pamětníkům zdá neuvěřitelná, dokáží nejlépe popsat dětští hrdinové. Svět kolem sebe vnímají jednoduše, bez patosu či sentimentu, jejich reakce jsou spontánní, nepokřivené strachem a špatnými zkušenosti,“ domnívají se tvůrci.

Do kin se Rukojmí dostane na podzim 2014. Diváci, kteří ho na velkém plátně nestihnou, ho v televizní premiéře uvidí na obrazovce České televize na jaře 2015.

Film Rukojmí (zdroj: ČT24)