Železní muži a ironické ženy z Cirkusu Mlejn

Hravý Cirkus Mlejn pobavil publikum Letní Letné tématem železa v ojedinělém představení, nazvaném Ironické Férrum. Projekt, vznikající jako pouliční inscenace, chystá premiéru na jaro příštího roku. Letní Letná tak zažila unikátní akrobatickou show, v níž s Cirkusem Mlejn vystoupili čeští i zahraniční hosté. Večer mexickým temperamentem obohatila klaunka a akrobatka Alaide Ibarra.

„Ironické Férrum je zatím občasně prezentováno formou “work in progress„, jak tomu bylo na festivalech Fiesta či Zažij město jinak,“ informují tvůrci. „Železo je všude kolem nás… a my jsme také železo… Pocítíte-li na sobě snížení pozornosti, iritační stavy, krátký a rychlý dech či stavy slabosti a mdloby, nebo dojde-li k nezdravému blednutí pokožky a vypadávání vlasů, máte pravděpodobně železa nedostatek.“ Doping humorem a železným prvkem funguje okamžitě. Ironické Férrum působí bezprostředností dítěte.

Začátek kusu patří zcela novým stříbrným kýblům, spouštěným shůry mezi herce. Do půl těla nahý svalovec s hlavou, komicky zastrčenou v kýblu, změněnou anatomií připomíná neopeřené zmrazené kuře. Dění na scéně doplňují zvuky a ruchy živého hudebního doprovodu, kromě bubeníka hru provází i reprodukované písně. Choreografie s různými železnými předměty je naditá nápady, kovové rekvizity létají vzduchem, zahraje si i kuchyňské náčiní, artistka žongluje s naběračkami, měchačkami a cedníky. Jiná žena tyto trofeje hbitě sbírá a nemůže se jejich bohatství nabažit.

Dívka přichází s malou obručí jako s módní kabelkou přes rameno. Má velké kruhy v uších, svými pohyby i grimasami ironizuje typicky ženské chování, volá na kolegu Pepu, učiní z něj svého asistenta a z výstupu s obručí trefně parodický zážitek. Skákání v kbelících, přeskakování řetězu, vtipný klip s tyčí. Udatná žena tyč ohne, dekorována korunkou z nerezového napařovacího vějíře. Řetězy k akrobacii, dlouhé řetízky místo náušnic, symbióza kovových solitérů a lidských těl. Bílá světla z rampy i z podhledu ze země, boďák. Bonus pro všímavého diváka? Stínové divadlo soukromí herců v zázemí, promítané na stěnách stanu.

Snědá šťabajzna v černých minišatech vyniká na stříbrných řetězech, výstup s efektní choreografií a ozvučením řetězů jejími ladnými pohyby. Soubor hrdě nese kbelíky na hlavách, bubeník se odváže, rozpustí svou hřívu a bujaře paličkami rozehraje dna všech nádob. Uvolněná inscenace vrcholí scénkou na horizontálním žebříku, kde probíhá akrobatická akce dohromady s ženským tlacháním v různých jazycích. Nechybí motiv peněz, komická hrdinka se pyšně zdobí mincemi a zároveň se brání jejich krádežím kolegy-rivaly. Zábavný balet s nákupním košíkem roztančí nejednoho shopaholika. Aktéři drží balanc a chodí i po plechovkách.    

Cirkus Mlejn - Ironické Férrum
Zdroj: ČT24/Vojtěch Brtnický

V železem inspirované multižánrové akrobacii Ironické Férrum účinkovali čtyři ženy a dva muži: Stéphanie N´Duhirahe, Alaide Ibarra, Eliška Brtnická, Jana Klimová, Josef Toman, Tomáš Pintér. Hudbu složil Tomáš Blažík. Cirkus Mlejn- coby progresivní divadelní duo absolventek katedry pantomimy pražské HAMU Elišky Brtnické a Jany Klimové- se na Letní Letné představil už před třemi lety svým absolventským představením z dálného severu Postav na čaj.

Cirkus Mlejn s hosty v Letenském parku vystoupí ještě 29. září v sedm hodin s novocirkusovou inscenací Dynamo, zahrnující tanec, vzdušnou a pozemní akrobacii. České a švýcarské umělce režíruje finská choreografka Ilona Jäntti.