Chytne se Salinger? Vyjde jeho biografie a prý i knihy ze šuplíku

New York - „Když nepublikuji, cítím báječný klid,“ přiznal americký spisovatel J. D. Salinger deníku The New York Times v roce 1974 v jednom z mála rozhovorů. Autor proslavený románem Kdo chytá v žitě žil desetiletí v ústraní a celé půlstoletí před svou smrtí v roce 2010 nevydal žádnou knihu. To ale neznamená, že žádnou nenapsal, tvrdí biografie, která o něm v USA vyjde v září. Vydání by se měly také dočkat ony utajené Salingerovy knihy.

Sedmisetstránkový životopis s prostým názvem Salinger se na amerických pultech objeví 3. září. Její autoři se dosud jako odborníci na tohoto autora nijak neprofilovali. Shane Salerno je hollywoodský  scenárista, který spolupracoval například na trháku Armageddon z roku 1998 a který do vzniku knihy investoval dva miliony dolarů z vlastních úspor. Shields je pak spisovatel, který napsal například oceněnou naučnou knihu o profesionálním basketbalu.

Salingerova biografie vznikala devět let a doprovodí ji dokument na americké televizní stanici PBS. Obsahuje mimo jiné mnoho podrobností o autorově životě a částečně uvádí na pravou míru legendu, která o něm vznikla. Salingera zobrazuje jako člověka traumatizovaného zážitky z války a zaskočeného slávou po úspěchu románu Kdo chytá v žitě. Spisovatel se ale podle autorů zdaleka nevyhýbal společnosti tolik, jak se má za to.

J. D. Salinger
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jednou z posledních knih, kterou Salinger vydal, než se odmlčel a stáhnul do ústraní, byl v roce 1961 soubor povídek Franny a Zooey o rodině Glassových, což jsou excentričtí mladí lidé obdaření zvláštním nadáním a zálibami. Objevit by se měli opět v jedné z knih, které Salinger napsal a jež údajně budou vydány. Vycházet by měly mezi lety 2015 až 2020. Žádné nakladatelství ani spisovatelovi příbuzní ale informaci o nových dílech nepotvrdili.

Shields a Salerno tvrdí, že chystané knihy by měly mimo jiné čerpat ze Salingerových válečných zkušeností či jeho zájmu o východní nauky. Údajně se v jednom titulu má na scénu vrátit Holden Caulfield, hrdina román Kdo chytá v žitě, který se po svém vydání v roce 1951 stal kultovní knihou americké mládeže. Románový svět dospívajícího Holdena Caulfielda okouzlil svou bezprostředností, odporem k duchovně vyprázdněnému světu dospělých i černým humorem.