Vzkaz Mánesu: Kritiky nekončí, rekonstrukce taky ne

Praha - Iniciativa Mánes umělcům chystá na dnešní odpoledne další protestní akci. Vzkaz Mánesu, jak setkání nazvala, předá při diskusi o budoucnosti této výstavní síně, která podle iniciativy v rukou Nadace českého výtvarného umění příliš neprospívá. Rekonstrukce Mánesu měla skončit v září, ale zhruba o měsíc se protáhne.

Kolaudace by podle slov Petra Kuthana, člena správní rady nadace, měly začít koncem října. Posunutí původních termínů dokončení - červnového i zářijového - má prý odůvodnění. „Září byl reálný termín, ovšem přišly povodně a došlo k totálnímu vyplavení velkých technologií, které jsou v zátopové oblasti. A co se týče prvního posunu, tak po obnově správní rady došlo ke kontrole projektu a bylo zjištěno, že na stavbě se konají práce trochu protiprávně. Bylo nutné vše napravit,“ vysvětluje.

Volby do nové správní rady nadace vyhlásila před nedávnem také iniciativa Mánes umělců. Stínová rada, která vznikla, má upozornit na to, co je nadaci vyčítáno - že s budovou, postavenou ve 20. letech minulého století spolkem Mánes, nenakládá tak, jak by jí příslušelo, a že v ní dává nedostatečný prostor české výtvarné scéně. „Jsme přesvědčeni, že nadace by se měla transformovat, měla by se otevřít současné výtvarné scéně. Ideální způsob by bylo založení spolku nebo členské základny, která by byla s nadací spojena,“ navrhuje za iniciativu Johanka Lomová.

Symbolická okupace výstavní síně Mánes iniciativou Mánes umělcům (duben 2013)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nadace na návrh reaguje stejně jako na vznik stínové správní rady - považuje to za zajímavý nápad, kterému se nebrání. „Spolky mohou samozřejmě vznikat a mohou s nadací spolupracovat,“ přikyvuje Petr Kuthan. „Upozorňuju ale, že spolek není nadace, to jsou dva rozdílné právní subjekty.“

Obavy iniciativy o využití výstavní síně souvisí se způsobem financování rekonstrukce budovy. Organizátoři protestu poukazují na to, že kvůli potřebným penězům převedla nadace objekt na firmu, kterou sama založila, a obávají se, že budova může v případě nesplácení úvěru propadnout bankám. „Budova Mánesa není podle našich informací majetkem nadace a to je problematické, protože nikdo neví, jestli za rok budou v prostorách Mánesa výstavy nebo komerční pronájmy na salony aut,“ upozorňuje Lomová.

Rozhovor s Petrem Kuthanem a Johankou Lomovou (zdroj: ČT24)

Takovou možnost nadace ani nepotvrzuje, ale ani nevyvrací. Zdůrazňuje, že důležité je získat dostatek financí na splácení úvěru. „Výstavní síň je svým prostorem velice ojedinělá, takže umění tady bude vždy. Jde o to, jakou formou bude prezentováno, jak bude profinancováno, protože dům musí umět splácet ohromný úvěr, který tady vzniknul, když se stavba rozjela bez finančního krytí,“ zní reakce Petra Kuthana. 

Dnes odpoledne chce iniciativa Mánes umělcům na setkání před výstavní síní shrnout to, co zatím podnikla a co plánuje do budoucna. Velký happening na podporu svých zájmů, který měl podnítit k diskusi, uspořádala naposledy na jaře tohoto roku.