Horácké divadlo oživuje Hamleta

Jihlava - Být, či nebýt… slavná věta ze hry Williama Shakespeara zazní po téměř půl století v Horáckém divadle, tak dlouho neměla tato scéna Hamleta na repertoáru. Na Vysočinu se princ dánský vrátí od soboty 7. září.

„Hamleta vidím jako psychologický politický thriller, ve kterém chce titulní postava obnovit řád světa narušený vraždou a tyranií. Svými následujícími činy, které jsou motivovány láskou k otci a upřímným idealismem, však bohužel probudí démony zla, chaosu a smrti. Podobné řetězení příčin a následků se v dějinách od jejich úsvitu až po dnešní dny vynořuje znova a znova, a proto je Hamlet živý i v roce 2013,“ domnívá se Pavel Palouš, který hru režíroval a je také autorem scény.

K současnosti inscenaci posouvají i kostýmy Ireny Fily Wagnerové. Příběh touhy po moci a bohatství je podle ní stále aktuální, proto ho zasadila do neurčitého prostředí. „Kostýmy jsou inspirované stylem Depeche Mode a gothic stylem,“ doplnila.

V titulní roli diváci uvidí Františka Mitáše, který se musel poprat nejen s náročnou rolí, ale zvládnout i šerm pro závěrečnou scénu. Jako Ofélie se představí Tereza Otavová.

V Horáckém divadle nastudovali Hamleta (zdroj: ČT24)

Hamlet v překladu Jiřího Joska je první z celkem osmi premiér, které Horácké divadlo chystá pro tuto sezonu. „Musíme oslovit diváky od 3 do 90 let,“ uvedl k sestavování programu ředitel Josef Fila. „Do divadla v Praze, které se profiluje jen jedním směrem, přijde divák na určitý styl divadla. My ale musíme oblažit duši lidem, kteří se chtějí pobavit, i těm, kteří se chtějí zamyslet.“