Čekají Plasy lepší časy? Ve studentských vizích ano

Plasy - Můžu se současný urbanismus propojit s téměř tisíc let starým klášterem? Letní škola architektury Vize pro Plasy soudí, že ano. Úkolem studentů čtrnáctidenního projektu bylo vytvořit urbanistické návrhy na zlepšení města Plasy. Jak se jim to povedlo, mohou lidé posoudit na výstavě v konventu plaského kláštera.

Školy ve Zruči u Plzně se zúčastnily tři desítky studentů vysokých architektonických škol z Liberce, Brna a Ostravy. Pod vedením architekta Jakuba Fišera a jeho šesti kolegů řešili urbanismus města Plasy, které je známé především cisterciáckým klášterem postaveným podle návrhu Jana Blažeje Santiniho-Aichela.

Soustředili se na možnosti budoucího rozvoje celého města i na smysluplné využití klášterního areálu, jenž se začal budovat už v roce 1144. Se studenty se snažíme zanalyzovat malé město a navrhovat zásahy nebo řešení, které by mu mohly pomoct," vysvětlil náplň Vize pro Plasy architekt Pavel Nasadil.

Místa, která v Plasích potřebují zkrášlit, vybírali studenti společně s vedením města. „Potom řešili jednotlivé úkoly. Tématem byl klášter, cesty, krajina, prostorové korekce, interiér města, práce a zábava,“ vyjmenoval architekt a lektor Karel Janča. Snahou bylo nesoustředit se na historizující prvky, ale využívat současnou architekturu.

Labyrint i bylinková zahrádka

Studenti navrhli nové průchozí trasy klášterem nebo odklon dopravy a návrat k původním bylinkovým zahradám. Svou vizi budoucnosti dostala i nevyužívaná místa ve městě. Aspoň na papíře tak vznikl rynek, který by suploval chybějící náměstí, rozhledna s infocentrem ze staré vodárenské věže či nová smuteční síň místo staré benzínky.

„V neutěšeném prrostoru, kde je dnes pošta, navrhli labyrint pro relaxaci občanů,“ doplnil další nápad Janča. Pro odpočinek nabídli studenti také molo vedoucí do rybníka s půjčovnou loděk nebo obnovení tří míst, kde vyvěraly vodní prameny.

Výsledky práce mladých architektů je možné si do konce září prohlédnout v klášteře v Plasích. Poté se expozice přesune do Liberce, Prahy a dalších měst.