Ve slavné vládní vile vznikne unikátní knihovna

Brno – Rekonstrukce takzvané vládní vily Stiassni bude trvat zhruba tři roky. Brněnská prvorepubliková vila měla sloužit zejména jako metodické centrum moderní architektury, jež u nás dosud chybí. Součástí badatelny bude unikátní knihovna profesora Vladimíra Šlapety, kterou tvoří šest tisíc publikací. Do vily tak byly dovezeny první svazky.

Prvních pětačtyřicet beden s knihami již do funkcionalistické vily v Brně-Pisárkách dorazilo. Jedná se o knihy, jež měl Vladimír Šlapeta uložené v Praze, ostatní má bývalý děkan brněnské architektury ještě doma nebo různě po ateliérech. „Já jsem v životě kupoval hlavně kočárky, knihy a také někdy kořalku, ale nejvíc knihy. Od 60. let jsem je už jako gymnazista poctivě sbíral,“ popisuje Vladimír Šlapeta, historik architektury. Velkou část výtisků získal jako přispěvatel v zahraničních časopisech, v knihovně tak budou ke zhlédnutí odborné publikace z 20. let. Především se ale jedná o knihy z let 40. a výše, a to jak české, tak i maďarské, francouzské, italské nebo španělské.

Všech šest tisíc publikací by mělo být ve vile do 14 dní, poté začne náročný proces katalogizace. Jak uvádí Šlapeta, publikace obsahují původní plány, které jsou těžko dostupné. „Ta knihovna nemá sobě rovné, pokud jde o odborné zaměření, ty knížky takto pohromadě v takové celistvosti v ČR neexistují,“ upřesňuje ředitel NPÚ Brno Petr Kroupa. Zrestaurovat dnes památky první poloviny 20. století je totiž technologicky mnohem složitější, než je tomu například u renesančních staveb. Badatelské centrum s knihovnou tak bude velkou pomocí pro restaurátory nebo samotné studenty architektury.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Funkcionalistickou vilu v Brně si nechal v roce 1927 postavit podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera textilní průmyslník židovského původu Alfred Stiassny. Za okupace ji původním majitelům zabavilo gestapo, po válce zůstala státu. Rodina po válce žila ve Spojených státech amerických. Stiassny i jeho manželka Hermína zemřeli v 60. letech v Hollywoodu. Po druhé světové válce sloužila vila vládě, tehdy také získala mezi lidmi pojmenování „vládní vila“. Ubytovávaly se tady zahraniční návštěvy a významné osobnosti, mimo jiné i kubánský diktátor Fidel Castro. Veřejnosti se otevřela krátce loni v létě, už ve správě Národního památkového ústavu.

Obnova vily Stiassni
Zdroj: ČT24/NPÚ
Vydáno pod