Joan Baezová: Hudba i politika vyžadují vášeň

Praha - „Všechny důležité lidi v mém životě spojovala nějaká vášeň,“ tvrdí Joan Baezová, americká písničkářka a politická aktivistka. Za svobodu a demokracii bojovala s Martinem Lutherem Kingem i Václavem Havlem. V těchto dnech přijela do Prahy na Forum 2000.

Zvučné jméno i hlas využívala Joan Baezová ve prospěch pronásledovaných už v šedesátých letech. Při pochodu proti segregraci amerických škol se postavila po bok Martina Luthera Kinga. „Doktor King mě požádal, abych přišla. Rodiče bílých dětí chtěli házet kameny po afroamerických školácích, museli jsme je dostat dovnitř. King ten den nemohl, kvůli mně tam ale byl tisk a lidé si nic nedovolili,“ vzpomíná.

V boji za rasovou rovnoprávnost se k Baezové připojil i její tehdejší partner - písničkář Bob Dylan. Proti válce ve Vietnamu už protestovala sama. S kytarou se vypravila přímo do Hanoje během nejhoršího bombardování. „Jsou místa, kde to bylo beznadějné, třeba v bunkru v Hanoji. Nemůžete nic dělat a bojí se i ti nejotrlejší,“ přiznala.

Joan Baezová podpořila také Václava Havla ještě jako disidenta - veřejně na Bratislavské lyře roku 1989. „Tuto skladbu bych ráda věnovala Chartě 77 a chci pozdravit Václava Havla,“ stačila říct předtím, než její mikrofon na pokyn cenzorů oněměl.

O dvacet let později na pozvání exprezidenta Havla vystoupila na koncertu k výročí sametové revoluce. Část skladby We Shall Overcome si dokonce zazpívala společně s bývalou ministryní zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou a kardinálem Miloslavem Vlkem.

Na začátku osmdesátých let měla vztah se zakladatelem firmy Apple Stevem Jobsem. „Nejsem si jistá, jestli Steve Jobs dal všanc svůj život. Nevím o tom, že by třeba musel jít do vězení,“ v tom se podle ní lišil od politiků, které poznala. „Byli cílevědomí, věděli, co chtějí, a nebáli se riskovat. Byli to politici, kteří museli mít nějakou vizi, zahrnující všechny ty, kdo nemohli mluvit za sebe. Hudba i politika vyžadují vášeň a ti, co riskují, musí mít navíc specifický druh odvahy.“