Sklářské muzeum v Novém Boru chytlo novou formu

Nový Bor - Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku po 20 letech obměnilo stálou expozici. Novinkou v tradiční prezentaci je nyní současné umění, které doposud bylo zastoupeno jen sporadicky. Součástí nové expozice jsou i velká ateliérová díla, která vytvořili v posledních letech známí čeští výtvarníci.

„Původní expozice byla jen do 60. let 20. století. Nejen my, ale i návštěvníci chtěli vidět i současné sklo. Takže to byl hlavní cíl, proč ji předělat,“ uvedla ředitelka muzea Petra Ajšmanová. Právě exponáty z posledních desetiletí umožní muzeu lépe ukázat posun ve využití skla od „pouhého“ užitného předmětu k umění.

Nová trojjazyčná expozice by podle ředitelky měla být lákavá jak pro laiky, tak i odborníky. „Snažili jsme se, aby celkově působila svěže, barevně, byla veselá a zároveň abychom se nezpronevěřili vkusu odborného publika,“ upřesnila. Podle ní se také rozhodli zachovat předchozí řazení podle jednotlivých zušlechťovacích technik. „V tom jsme jediné sklářské muzeum u nás. Chceme, aby návštěvník, když odchází, dokázal poznat, jak vypadá ryté, broušené i malované sklo,“ vysvětlila Ajšmanová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

I v nové expozici zůstal největší prostor zachován pro malované sklo. „Byla to typická zušlechťovací technika pro Nový Bor, řada technik tady byla vynalezena. Máme například světově unikátní sbírku secesně malovaného skla, ta je největší a nejlepší na světě,“ řekla.

Novinkou je sklepní expozice ateliérového skla. Velké kusy světoznámých výtvarníků by měly vytvářet kontrast s drobnějšími předměty v ostatních částech stálé expozice. „Největším lákadlem asi budou skleněné šaty od Blanky Matragi. Jsou tam ale i další známá jména, jako je René Roubíček, Martin Janecký nebo Zdeněk Lhotský,“ uvedla ředitelka.

  • Z nové expozice ve Sklářském muzeu Nový Bor zdroj: ČT24
  • Z nové expozice ve Sklářském muzeu Nový Bor zdroj: ČT24

Sklářské muzeum letos oslavilo 120 let od svého vzniku, každoročně ho navštíví asi 12 000 lidí. Ve sbírkách má na 10 000 exponátů, nejstarší jsou z počátku 18. století. Do stálé expozice ve třech patrech se vejde jen několik stovek předmětů, v muzeu je proto budou průběžně obměňovat.