Pavel Kohout převzal ocenění předsedy vlády

Praha - Premiér v demisi Jiří Rusnok udělil spisovateli, dramatikovi a překladateli Pavlu Kohoutovi Čestnou plaketu předsedy vlády za celoživotní dílo a přínos pro českou literaturu. Ocenění mu předal také u příležitosti jeho letošních 85. narozenin, které spisovatel oslavil 20. července.

Pavel Kohout debutoval na počátku 50. let milostnými, ale i politickými verši, které byly ovlivněny komunistickou propagandou, což mu část kulturní veřejnosti nemohla zapomenout. Sám spisovatel se k této době již mnohokrát vyjadřoval a Václav Havel k tomu kdysi podotkl: „Svazáckým autorem byl čtyři roky a dalších padesát let, nebo kolik, bojoval s tímto režimem, ale furt mu připomínají tamty roky.“ Stěžejní část Kohoutovy tvorby vznikla po jeho „prozření“. První stopy jeho rozčarování z režimu se objevily v divadelních hrách už v polovině 50. let. 

Jiří Rusnok vyznamenal Pavla Kohouta (zdroj: ČT24)

Jeho divadelní hry, v čele s tragikomedií August August, august, byly uvedeny na scénách řady zemí. V 60. letech pracoval jako dramaturg Divadla na Vinohradech, poté již tvořil jako nezávislý autor. V roce 1968 se stal čelným protagonistou Pražského jara. Následně byl vyloučen ze strany a od počátku 70. let začal být perzekvován. Patřil k hlavním iniciátorům a signatářům Charty 77. V roce 1979 mu byl znemožněn návrat z ročního povoleného pobytu ve Vídni, azyl získal v Rakousku. Do vlasti se mohl vrátit až po listopadu roku 1989.

Václav Havel a Pavel Kohout
Zdroj: ČT24

Kohout je držitelem řady cen, celkem napsal přes deset románů a několik desítek her a je označován za nejhranějšího českého dramatika v Česku i v zahraničí.