Kamiony, špičková technika a nadhled: Lucie se chystá na turné

Praha – Skupinu Lucie netřeba představovat, během jejího působení na domácí hudební scéně nešla přehlédnout. Stejně tak současný fakt, že se čtveřice po deseti letech vrací v původní sestavě na koncertní pódia. Díky vysokému zájmu se formace rozhodla přidat další vystoupení v brněnské Kajot Areně a není vyloučeno, že počet koncertů ještě poroste. V říjnu se Lucie chystá vydat limitovanou edici Best of Boxu, kde fanoušci najdou kompletní diskografii. Po třinácti letech pánové také plánují společnou autogramiádu, která se bude konat 8. října v pražském Bontonlandu.

Dle pořadatelské agentury Live Nation se zatím prodalo celkem 45 tisíc vstupenek. Vzhledem k tomu, že se zájemci na lístky na pražský koncert v O2 areně hladově vrhli a vybrali je během necelých tří měsíců, přidala Lucie další, tedy druhý koncert. Podle ředitele arény Roberta Šafra však není vyloučené, že přibude i třetí termín. V současnosti je totiž vyprodaná už polovina haly a do začátku akce zbývá ještě několik měsíců. Pokud by se tak stalo a i poslední vystoupení by si udrželo obdobný zájem publika, podařil by se Lucii rekord – jako první skupina v historii areny by vyprodala tři koncerty za sebou, čímž by předčila i veškeré zahraniční interprety.    

Co na tak masivní zájem říkají samotní aktéři? „Za kapelu můžu říct, že pilně zkoušíme, vymýšlíme a prověřujeme repertoár, který budeme hrát,“ slibuje Michal Dvořák. Lucie přiznala, že během show zazní samozřejmě klasické pecky, zároveň se ale pokusí sami sebe nevykrádat a vyhrabat i „stařešiny“, které už si nepamatují ani sami muzikanti.    

Termíny Lucie Tour 2014

  • Košice - 26. května 2014
  • Bratislava - 29. května 2014
  • Ostrava - 1. června 2014
  • Brno - 4. a 5. června 2014
  • Praha - 10. a 11. června 2014

Hádej, kolik kamionů je potřeba?

Ojedinělý projekt výjimečné kapely zní sice velkolepě, celá událost ale zabere rok příprav. „Hlavně abychom to “nepřepřipravili„ a bylo to pohodové,“ přeje si David Koller. Kapela teď po deseti letech oprašuje staré nástroje a rozehřívá se na menších speciálních událostech, „aby to nějak vypadalo“. A proč si neudělat menší „warm-up“ akci ještě před celým turné? Lucie se totiž chystá namačkat svoje fanoušky do několika autobusů směřujících do Londýna, kde odehraje další vystoupení a finálně odhodí trému. „Kde se jinde zahřívat než v Mekce bigbítu?“ nadhodil ostatně Dvořák.

Členové se soustředí na precizní výkony, ale stage designéři mají také plné ruce práce. Použití techniky Lucie Tour 2014 totiž vysoce přesahuje obvyklý rámec domácí koncertní aparatury. Robert Kodym už může nabírat fyzičku, bude se totiž prohánět po padesátimetrové scéně, která má na výšku osmnáct metrů. Na převoz celého kolosu jsou potřeba desítky kamionů. Technici mimo jiné vymýšlejí zajímavý a bezpečný systém, aby se diváci v prvních řadách dostali do bezprostředního kontaktu s umělcem. Technika hydraulických válců a centrální zařízení usnadňující monitorování i koordinaci z jednoho místa, čímž vzniká šance reagovat na aktuální reakce diváků, se v Česku využívá vůbec poprvé.  

Co sejde z očí… vyhrabe Universal a Česká televize

Kapela se na čas ztratila z diváckého povědomí, jak se ale zdá, brzo jí bude všude plno. Internetová televize Stream.cz má v záloze videa z příprav turné, postřehy ze zákulisí a další podobné chuťovky. S těžším kalibrem však přijde Česká televize, která na příští rok odvysílá šest repríz pořadů o Lucii a zároveň nechává vzniknout i dvěma zbrusu novým dokumentům. Ti, kteří se nedostanou na žádný živý koncert, se mohou těšit na záznam, jenž ČT po turné promítne. Hudební vydavatelství Universal má v plánu vydat výše zmíněný Best of Box se sedmi studiovými deskami Lucie (alba postupně vyjdou i na vinylu, který zažívá boom). Časem dojde i na krabici se všemi živými koncertními záznamy, které se kdy dochovaly.

Lucie chystá turné (zdroj: ČT24)

Pokud vám ani tohle nestačí, můžete 31. října navštívit muzikal Lucie, větší než malé množství lásky. Nenechte se ale zmást, na prkna karlínského divadla se nepostaví samotná čtveřice, nýbrž herecký a pěvecký soubor, který muziku Lucie využije ve svém podání jako hudební složku. Na ty největší dychtivce pak čeká bonus – kdo přinese na muzikál zakoupenou vstupenku na budoucí koncert, obdrží samostatně neprodejné CD s písněmi z muzikálu. „Je to zvláštní zpěvohra s tanci a zvláštním uměním a já se na to moc těším,“ prohlásil Robert Kodym.

A co bude, až maraton s turné skončí? Lucie zatím krčí rameny a neví. Zavřít je společně ve zkušebně a tlačit na nový materiál podle nich ale není zatím dobrý nápad…