Justin tweetuje, Katy jakbysmet. Ale co Twitter a čeští umělci?

Praha – Aktualizace účtu na Twitteru je u zahraničních umělců stejně přirozená jako každodenní oblékání ponožek. Česká kulturní obec si ale sociální síť zatím příliš neoblíbila, do typu této komunikace se pustili spíš novináři či sportovci. Twitterový „ptáček zpěváček“ je přitom může fanouškům více přiblížit.

Popularita Twitteru mezi umělci i politiky (zdroj: ČT24)

O světové popularitě Twitteru ostatně svědčí i nově zřízený účet Madeleine Albrightové, která v něm odhalila nečekanou vášeň pro bicí nástroje. Shodila tak věčnou tvář vážené dámy a svým příznivcům ukázala i svou „pohodovou“ tvář. 

Rekordmanem ve sledovanosti zahraničních umělců je však zpěvák a idol většiny dospívajících děvčat Justin Bieber. Jeho aktivitu sleduje 45 milionů „followerů“. Jsou to právě zpěváci a herci, kteří obvykle sbírají miliony a miliony obdivovatelů. Obdobně vysoká čísla čítají také účty zpěvačky Katy Perry, herečky Emmy Watson nebo spisovatele Paula Coelho.

Tuzemské celebrity ale Twitteru nepřišly na chuť skoro vůbec, což je možná důvod, proč ho většina Čechů nepoužívá. 

Výjimkou je třeba spisovatelka Jana Šrámková - v současnosti lektorka na literární akademii, která tweetuje rok a půl. „Hlavní inspirací mi byli studenti, kteří o Twitteru docela mluvili, a tak jsem se tam šla podívat. Ale je pravda, že mi nějak učaroval,“ popisuje své začátky. Svým odběratelům servíruje všechno – od citátů z knih, které právě čte, až po banální situace ze života. 

Mezi hrstku aktivních přispěvatelů patří také spisovatel Jaroslav Rudiš, výtvarník Vladimír Kokolia, zpěvačka Lenka Dusilová nebo Markéta Irglová - ta na svém účtu oznámila svatbu i přípravu nové desky.