Do Ji.hlavy přijede vězeň z Guantánama

Jihlava – Více než dvě stovky snímků z téměř padesáti zemí nabídne letošní mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, největší přehlídka svého druhu ve střední a východní Evropě. Filmaři a fanoušci dokumentu se na Vysočinu sjedou za dva týdny. Přijedou i pozoruhodní hosté; jedním z nich bude i bývalý vězeň z Guantánama Muazzam Begg.

Britský aktivista muslimského původu Moazzam Begg na festival přijede jako lektor Inspiračního fóra, které slouží k objevování nových námětů pro dokumenty. Begg se narodil ve Velké Británii muslimským rodičům a od mládí se aktivně angažoval v islámské politice. Po ročním vězení v Kábulu a dvouletém pobytu v americkém Guantánamu založil organizaci Cageprisoners, která bojuje za práva vězňů.

Lepší než nenávistné mlčení

Begg také vystupuje v několika dokumentech, které se zabývají lidskými právy, třeba v oscarovém snímku z roku 2008 Taxi na temnou stranu režiséra Alexe Gibneyho. Svůj příběh sepsal v knize s názvem Enemy Combatant, tedy „Nepřátelský bojovník“. Jde o výraz, který mu přiřkla americká vláda kvůli členství ve skupině al-Káida. V Guantánamu kvůli tomu strávil bez obvinění téměř tři roky a nakonec byl bez vysvětlení propuštěn. Dodnes čeká na omluvu.

Reportáž a rozhovor s Markem Hovorkou (zdroj: ČT24)

„Z mého pohledu je Moazzam Begg velmi výraznou a zajímavou postavou a jsem rád, že ho v Jihlavě přivítáme,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Toho, že by kvůli pozvání dostala Ji.hlava nálepku politického festivalu, se nebojí a připomíná, že v minulých letech se Inspiračního fóra zúčastnili například čínský disident a držitel Nobelovy ceny za literaturu Kao Sing-ťien nebo členové kontroverzních skupin Femen a Vojna.

Kurátorem Inspiračního fóra je režisér a producent Filip Remunda, který sám rád provokuje. „Myslím si, že bude vnímán kontroverzně, ale to je dobře. Od toho tu Ji.hlava je, aby věci, o kterých se někomu těžce diskutuje, otevírala,“ říká o Beggově návštěvě Remunda: „Je to pořád lepší než nenávistné mlčení.“

MFDF Ji.hlava dále nabídne průřez íránskou kinematografií, uvede dokumenty od šedesátých let po současnost a představí i současnou Ameriku. O nejlepší český dokument bude letos v Jihlavě soutěžit 14 snímků, 13 z nich ve světové premiéře; třeba film o nekonečné stavbě dálnice D8, o životě a smrti v severočeském Tanvaldu nebo snímek Eugéniové, kde se archivní záběry prolínají s animací.

Další informace hledejte na webu festivalu.