Verdi dostal k narozeninám ostravskou premiéru své opery

Ostrava - Přesně v den 200. výročí narození Guiseppa Verdiho odehraje Národní divadlo moravskoslezské premiéru jeho opery Ernani. Příběh lásky, cti a boje o moc byl v Česku naposledy uveden před padesáti lety, v Ostravě byl nastudován nyní poprvé.

„Pro zahájení ostravské operní sezony 2013/2014 jsme hledali něco speciálního. Volba nakonec padla – i vzhledem k významnému verdiovskému výročí – na operu Ernani, která kromě překrásné hudby skýtá i mimořádné pěvecké příležitosti,“ vysvětlil výběr málo známého a ve Verdiho operním reportáru nedoceněného díla hudební ředitel opery NDM Robert Jindra.

Operu Ernani napsal Verdi inspirován tragédii Victora Huga Hernani. Děj se odehrává ve Španělsku 16. století, je dramatickým příběhem boje tří rivalů soupeřících nejen o politickou moc, ale i o ruku krásné Elviry. „Je o tom, zda je člověk ochotný určité oběti, i vlastního života, pro svou čest,“ doplňuje Marián Chudovský, ředitel Slovenského národního divadla, který se v Ostravě ujal režie.

Režisér Marián Chudovský o Verdiho opeře (zdroj: ČT24)

V titulní roli bandity Ernaniho se představí Gianluci Zampieri a Luciano Mastro. Jako jeho rivalové vystoupí Martin Gurbal' či Bogdan Kurowski (Silva) a Aleš Jenis či Jakub Kettner (Don Carlo). Elviru ztvární Jana Šrejma Kačírková v alternaci s Frédérique Friessovou a Olgou Romanko. 

Vydáno pod