„So“ po 25 letech: Peter Gabriel se vrátí do minulosti už dnes večer

Praha – Je mu sice třiašedesát, muzikantské řemeslo přesto nehodlá pověsit na hřebík. Zpěvák Peter Gabriel se před časem vydal na evropské turné, až postupně doputoval i do Česka. Dnes večer vystoupí v O2 areně, kde přehraje své stěžejní album So. V Praze vystoupí po devíti letech.

Na své kariéře pilně pracuje od sedmdesátých let. Nejenže neskončil, ale stále se dokázal udržet na špičce a patří mezi veličinu mainstreamu. Gabriel neustále hledá možnosti, jak posunout sám sebe i interpretaci skladeb a na umístění v hitparádách kašle.

Ústředním motivem pražského koncertu je jeho zásadní deska So z roku 1986, která v tehdejší době odstartovala hudební revoluci na poli etno popu a world music, jejímž hlavním propagátorem se Angličan následně stal. Deska je stará pětadvacet let, a tak ji umělec chce svému publiku připomenout a zároveň tak oslavit její výročí. Ke speciální show si dokonce přizval i původní spoluhráče (Tonyho Levina, Davida Rhodese a Manu Katchého) a nic tedy nebrání tomu, aby So zazněla kompletní.

Ačkoliv základní rysy skladeb zůstanou, dá se předpokládat, že se zvukem jednadvacátého století se jejich podoba trochu změní. „Myslím si, že v té interpretaci půjde dál a předvede něco jiného,“ domnívá se hudební publicista Martin Hošna.

Vydáno pod