Mladý design mimo rámec

Průmyslový design Fakulty architektury ČVUT v Praze vybízí k novým způsobům výuky, v nichž je spolupráce s průmyslem či řemeslnou dílnou samozřejmou součástí studia. Motivováni Designblokem 2013 připravili studenti tohoto oboru vizuálně i interaktivně atraktivní expozici d_control, vystavující bakalářské a ročníkové práce veřejnosti, a to až do konce října. Zastoupeny jsou ateliéry Mariana Karla, Alexiuse Appla, Jana Fišera a Reného Šulce.

Autorkám instalace a vizuálu události, Agátě Zapotilové a Martině Šandové, se podařilo objekty skvěle integrovat do multifunkčního prostoru nové galerie Era svět na Jungmannově náměstí v Praze. Znalosti technologie a materiálu, spolu s originálním řešením tvaru, jsou hlavními přednostmi exponátů, vyvíjených d_control, řečeno počítačovou mluvou - mimo rámec. „Tyto zkušenosti mohou zhodnotit ve vývoji a výrobě konkrétního výrobku; mohou je však také popřít, zkušenost využít, materiál zneužít, mohou experimentovat,“ uvádějí pedagogové.

Koncept představuje bytový mobiliář, spotřebiče, specializované moduly, stroje i módní doplňky. Například interiérový mobilní prvek může být poličkou i toaletkou. Vzdušná, o stěnu opřená dřevěná komoda A3, jejíž název popisuje prostorový tvar, je dílem Hynka Janů a dle autora vyjadřuje především spojení světla a úložného prostoru. Miroslav Hušek vyvinul černou a bílou kavárenskou židli Sano. Je z ohýbaného dřeva a se širokým sedákem.

Miroslav Hušek / židle Sano
Zdroj: ČT24/ČVUT

„Zaměřil jsem se na krátkodobé sezení a opěrák židle umístil nízko, v oblasti bederní páteře, aby se tím naše záda sama narovnávala,“ popisuje návrhář, jehož produkt je stohovatelný a zasunutelný pod běžný stůl, ideálně v kavárnách, cukrárnách a restauracích. Miroslav Hušek byl nominován na Národní cenu za studentský design 2013 v kategorii Nábytek, Interiér, Architektura. Stejnou nominaci získal i Adam Řehák, který zde vystavuje dřevěnou židli s lamelovm sedákem Palomita a fakultou za inovativnost oceněné brýle i4Tracking pro detekci očních pohybů a diagnostikování dyslexie u dětí.

Interaktivní hračku Educubes, světelné kostky, vymyslel David Sivý a jistě ji v budoucnu ocení děti v hernách mateřských škol. Jejich proměnlivá barevnost a příjemný povrch je bude bavit.

Linda Vránová na sebe upozornila organickou urnou z taveného čediče s názvem …konec je počátek. „Návrhem této urny se snažím vytvořit důstojné a zároveň moderní řešení uchování památky zesnulých, je totiž pojata spíše jako socha do interiéru,“ říká autorka a dodává: "Má tvar vejce, což symbolizuje spojení mezi životem a smrtí, počátkem a koncem. Za svou práci obdržela nominaci na Národní cenu za studentský design 2013 v kategorii Produktový, Transportní a industriální design.

Urna od Lindy Vránové
Zdroj: ČT24/ČVUT

Tereza Röslerová osvěžila místnost lapidární vodní dýmkou Konus, určenou k venkovnímu použití. Petr Strejček, loňský vítěz mezinárodní soutěže H20 story, oceněný v mezinárodní soutěži Talent designu 2012 a šéfdesignér Studentské Thálie, si na ni posvítil futuristickým modulárním závěsným svítidlem Tauri…

S PETREM STREJČKEM O SVÍTIDLE TAURI:

Jak Vás osvítila idea svítidla Tauri?
Hledal jsem různá řešení modularity jednoduchého kancelářského svítidla a nechal se inspirovat samotnými paprsky světla a jejich lomy.

Co symbolizuje název?
Název pochází z prostředí hvězd. Tauri je mladou rostoucí hvězdou, která pohlcuje další energetické zdroje a sama roste stejně jako svítidlo, co nabývá s přidáváním dalších dílů.

V čem spočívá jeho jedinečnost?
Především v jednoduchosti a modularitě, díky které může mít svítidlo mnoho podob.

Jakých podob?
Svítidlo přináší několik zajímavých způsobů skládání. Jednotlivé prvky je možné řadit jak ve dvou, tak ve třech rovinách. Tauri lze skládat do klikatých linek nebo do rovných linií. Zároveň jdou jeho díly spojovat do prostorových kompozic.

Kdo svítidlo vyráběl a z čeho?
Vznikalo částečně v mých rukách a také v profesionální dílně. Hlavním použitým materiálem je hliník.

Do kterých prostorů se nejlépe hodí?
Bylo navrhováno do komerčních prostor a i barva vytvářeného světla byla navržena chladnější. Avšak po úpravě této barvy je jeho využití možné i v bydlení.

Výstavu d_control v Era svět na Jungmannově náměstí v Praze 1 můžete navštívit během Designbloku ještě v neděli (10:00-19:00), dále až do 30. října, ve všední dny (8:30-19:00) a v sobotu (9:00-15:00).