Glam rocková basačka Suzi Quatro zahraje Brnu

Brno - Hudební legenda sedmdesátých a osmdesátých let, americká zpěvačka Suzi Quatro je ikonou glam rocku. Tato třiašedesátiletá hráčka na basovou kytaru si podmanila celou generaci. Dnes večer vystoupí v brněnské hale Vodova. Rocková diva zahraje své nejslavnější hity.

K hudbě tíhla už od dětství, kdy původně studovala hru na klavír a na bicí. Ve čtrnácti letech si společně se sestrami založila kapelu, se kterou koncertovala osm let. Právě sourozenci jí předurčili hudební nástroj, který ji nakonec proslavil. „Každý si vzal nástroj a já se zeptala: Počkejte, na co budu hrát já? A moje starší sestra řekla, že budu hrát na basu,“ zavzpomínala před koncertem Suzi Quatro.

Když zemřela Janis Joplin, měla americká hvězdička nahradit její místo. Začátky sólové kariéry, kterou odstartovala ve Velké Británii, nebyly jednoduché. Její písničky si nejprve zpívali Evropané, potom Australané. Prosadit se v domovských Spojených státech pro ni nebylo jednoduché. Přesto se už téměř padesát let živí hudbou a baví ji to. Navíc píše i poezii.

Rozhovor se Suzi Quatro (zdroj: ČT24)

„Jsem v dobré kondici. Před vystoupením chodím běhat nebo jsem v posilovně. Není to těžké, dělám prostě to, co miluju,“ přiznala se rocková zpěvačka. Původně měla Quatro vystoupit v Boby centru, kvůli komplikacím ale nakonec celou akci raději organizátoři přesunuli do haly ve Vodově ulici.

Suzi Kay Quatro…

se narodila 3. června 1950 v Detroitu ve Spojených státech. Její předkové přišli do Ameriky z Itálie. Pro imigrační úředníky složité příjmení Quattrocchi si ale museli zkrátit na pouhé Quatro. Její matka pochází zase z Maďarska. Suzi má tři sestry a jednoho bratra. Sama dlouhodobě žije ve Velké Británii.

Suzi Quatro se provdala za svého dlouholetého kolegu kytaristu. Společně vychovávali dvě děti. Po šestnácti letech manželství se rozvedli. O rok později se ale provdala znovu, tentokrát za německého hudebního promotéra.

Quatro působí jako zpěvačka, kytaristka, herečka a hudební skladatelka. Je první hráčkou na basovou kytaru, z níž se později stala rocková hvězda v jinak mužském světě rocku. Její hity ze 70. let se staly populárnější v Evropě a Austrálii než v rodných Spojených státech. Před třemi lety se Suzi Quatro dostala do Michiganské síně slávy. Za svou kariéru prodala více než padesát milionů alb.

Velká hudební legenda, která se prosadila v do té doby dominantním rockovém světě mužů, měří jen 152 centimetrů.