Festival spisovatelů chce spojit ducha ČR a Ameriky

Praha - Festival spisovatelů Praha, jehož 23. ročník se v hlavním městě konal v dubnu, pokračuje v Pittsburghu. V USA se festival koná jako připomínka podpisu Pittsburské dohody. Pražská část festivalu měla v roce 95. výročí vzniku Československa motto Zrození národů a poukazovala na téma české státnosti.

„Těší nás, že jsme tady a že můžeme otevřít některé otázky související s Pittsburskou dohodou a poukázat na vztah České republiky a Spojených států, na který lze pohlížet i skrze vznik Československa v roce 1918,“ prohlásil básník a prezident Pražského festivalu spisovatelů Michael March.

„Národ je organizací kulturní, stát organizací politickou,“ citují pořadatelé festivalu slova Tomáše Garrigua Masaryka, prvního československého prezidenta. „Byl to právě on, kdo před 95 lety v převratném období formování Československa podepsal spolu s představiteli českých a slovenských krajanských organizací takzvanou Pittsburskou dohodu,“ uvedla viceprezidentka festivalu Vlasta Brtníková.

Doctorow, Sedláček nebo Kriseová

Dohoda se později stala předmětem sporů mezi historiky, nicméně položila základy ke vzniku společného státu Čechů a Slováků. „A to je důvod, proč je festival přenesen poprvé do Spojených států,“ říká viceprezidentka. „Chceme spojit ducha České republiky a Ameriky, utvrdit přátelství, potkat se s místním obecenstvem, obyvateli univerzitního světa,“ dodává Hanna Newmanová, profesorka literatury z Point Park University.

Na univerzitě se odehrála literární část festivalu. Ve světové premiéře představil slavný americký spisovatel Edgar L. Doctorow svůj nový román Andrew's Brain, který vyjde až v příštím roce. Před americkým publikem vystoupil také autor bestselleru Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček.

Úvodní slovo k debatě Pittsburské dohody přednesl předseda Senátu Milan Štech. Na festival do Pittsburghu s ním přijeli i zástupci českých podnikatelů. „Ta naše návštěva má tři základní poslání. Zaprvé podpořit kulturně společenské vztahy, připomenout devadesáté páté výročí Pittsburské dohody a založení Československa. Druhou rovinou je to, že je tu s námi podnikatelská delegace a proběhla setkání s podnikateli místního regionu. Třetí úroveň je samozřejmě politická,“ vysvětlil Štěch.

V dnešní diskusi na téma Svoboda literatury vystoupí Eda Kriseová a Martin Vopěnka, egyptský spisovatel Hamdy al-Gazzara a Američan Henry Reese. „Celá řada osobností s českými kořeny se zúčastní diskuzí o tom, proč hledáme tu pomlčku mezi Čechy a Slováky,“ uvedl Michael March.

300 tisíc pro spisovatele, dva miliony pro Beerfest

Festival spisovatelů Praha se letos konal v Praze jen dva dny namísto dřívějšího téměř týdne. Praha mu v grantovém řízení letos udělila jen 300 tisíc korun, loni akci podpořila sumou 3,5 milionu. Festival přesto do Prahy letos přivezl dalšího nositele Nobelovy ceny, tureckého autora Orhana Pamuka.

Město zdůvodňovalo svou nízkou podporu nedostatkem peněz. „Ta samá komise přiřkla dva miliony korun na organizaci Beerfestu. Chápu, že různé kultury upřednostňují různé hodnoty. Přesto si myslíme, že Festival spisovatelů dává zpět městu to, co se nedá finančně vyčíslit, a to je cennost vzdělání,“ uzavřela viceprezidentka festivalu Brtníková.

Další informace hledejte na webu festivalu.

Pražský festival spisovatelů v Pittsburghu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod