Společnost Franze Kafky oceňuje Amose Oze

Praha - Světoznámý izraelský spisovatel Amos Oz ve čtvrtek 24. října v 17 hodin v Brožíkově sále Staroměstské radnice převezme Cenu Franze Kafky, symbolickou bronzovou sošku Franze Kafky od sochaře Jaroslava Róny. V předvečer slavnostního ceremoniálu v sídle Společnosti Franze Kafky Oz na literárním večeru četl úryvky ze vzpomínkové prózy Příběh o lásce a tmě.

Amos Oz se stal, z rozhodnutí mezinárodní odborné poroty, v pořadí třináctým laureátem mezinárodní literární Ceny Franze Kafky, kterou uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Jejími dosavadními nositeli jsou Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Elfriede Jelinek, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Arnošt Lustig, Peter Handke, Václav Havel, John Banville a Daniela Hodrová.

Posláním prestižní ceny je ocenění umělecky výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury. Cena se uděluje za celé dosavadní dílo autora, alespoň dvě jeho knihy musí být přeloženy do českého jazyka.

„Hlavní je to, aby dílo bylo tak kvalitní a hluboké, jako bylo například dílo Franze Kafky, a mělo by se číst i za sto let,“ říká ředitelka Společnosti Franze Kafky Markéta Mališová.

Amos Oz (nar. 1939 v Jeruzalémě) je jedním z nejčtenějších izraelských autorů současnosti, jehož díla se těší značné oblibě také u českých čtenářů. Rozsáhlé beletristické a publicistické dílo Amose Oze je přeloženo do více než čtyřiceti jazyků, sám autor je považován za jednoho z nejpřednějších izraelských spisovatelů a intelektuálů, je profesorem literatury na Ben Gurionově universitě v Beerševě. Po absolvování střední školy až do svých čtyřiceti sedmi let žil v kibucu, kde založil rodinu, v 50. letech sloužil v izraelské armádě, poté studoval filozofii a literaturu na Hebrejské universitě v Jeruzalémě. V roce 1965 mu vyšla první sbírka povídek (Arcot ha-tan, č. Země šakalů) a od té doby publikoval více než dvacet pět knih.

Česky vyšel nejdříve román v dopisech Černá skříňka (1993) a dále výběr z esejů a publicistiky Mír, láska a kompromis (1997), román Fima (1998), příběh pro dospívající čtenáře Panter ve sklepě (1999), dvě novely Až do smrti (2002), román Můj Michael (2005), eseje Jak vyléčit fanatika (2006) a monumentální vzpomínková próza Příběh o lásce a tmě (2009). Nejnovější knihu Amose Oze Scény z venkovského života, znepokojivý portrét izraelské venkovské komunity, v září vydalo nakladatelství Paseka.

Podívejte se na rozhovor s Amosem Ozem a Markétou Mališovou:

Rozhovor s Amosem Ozem a Markétou Mališovou (zdroj: ČT24)