Ringo Starr pohlíží na svět hledáčkem fotoaparátu a vydává knihu

Londýn – Se jménem Ringo Starra vyvstane v mysli většiny lidí asociace s bubny a The Beatles. Upozaděný člen kapely se však nyní představuje jako fotograf a vydává publikaci nikdy nezveřejněných snímků z počátků „broučí“ kariéry, které vlastnoručně pořídil.

Zlom v hudební dráze kapely nastal před padesáti lety s jejich návštěvou ve Spojených státech. The Beatles tehdy v Sulliwenově show sledovalo kolem sedmdesáti milionů diváků a vystoupení mělo obrovský dopad, což si uvědomovali samotní muzikanti. „To bylo opravdu velké a nám došlo, že to děláme dobře,“ zavzpomínal Ringo Starr.

Ten teď představuje knihu, která fanoušky seznamuje se snímky z jeho dětství v Liverpoolu, ale především s jeho cestou ke slávě s The Beatles a s fotografiemi pořízenými v zákulisí či v soukromí.

Hudba a produkty skupiny totiž stále vydělávají peníze, ačkoliv ze slavné čtveřice žijí už jen dva – Ringo Starr a Paul McCartney. Oba ale zůstávají hudebně aktivní, McCartney před několika dny vydal kritiky vychvalovanou nahrávku New, a stejně jako Ringo ani Paul nepřestává koncertovat. Společné vystoupení sice neodmítají, zároveň ale nic nepotvrdili.

„Nebudeme to zvlášť tlačit. Hráli jsme spolu pro nadaci Davida Lynche a taky na mých narozeninách. A není to tak, že bychom to už nikdy neplánovali,“ řekl doslova Ringo.

Nedočkavcům musejí zatím stačit raritní nahrávky ze studií BBC, které stanice postupně vydává, a knihkupectví jsou neustále plná knih s „broučí“ tématikou, přibyla k nim i výše zmíněná autorská fotografická publikace. I po více jak půlstoletí je o legendární kapelu stále zájem.

Ringo Starr fotografem (zdroj: ČT24)