Václav Neckář miluje, maluje a zpívá. Už 70 let

Praha – Zpěvák a herec Václav Neckář je zase o rok starší. Ve středu oslavil jubilejní sedmdesáté narozeniny a u této příležitosti dnes vydá u Supraphonu album největších hitů z období let 1965–2013. Vydavatelství mu tak chce poděkovat za téměř pět desetiletí dlouhou spolupráci. Neckář navíc převzal diamantovou desku za prodej víc jak sedm milionů nosičů.

Deska Václav Neckář – Největší hity (1965–2013) obsahuje celkem dvaadvacet nejzásadnějších skladeb z minulosti i ze současnosti. Všechny písně jsou na albu uvedeny v originální neupravené verzi. Jeho fanoušci se zajisté budou radovat i z bonusové písně Podzim, kterou pro něj napsal Jaromír Švejdík z kapely Umakart a za produkcí se postavil Dušan Neuwerth.

Během téměř padesáti let se toho u Neckáře kariérně hodně změnilo, hlavně po hudební stránce. S nově zakoupenou kytarou prošel stínem katedrál do jedné krásné zahrady. Dobrou zprávu o tom, kdo vchází do našich snů, přinesl Dr. Dam di dam, nebo snad potulný hráč? Chtěl líbat mademoiselle Giselle, ale možná - kvůli jejich dlouhým vlasům – také Mášu a Annu. Láska byla sice občas ztracená, ale stejně to stále táhl s bratrem Janem a Bacily dál… I při promítání filmů Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Jak básníci přicházejí o iluze, Pelíšky nebo Páni kluci zní jeho hudba.

Václav Neckář - Největší hity (1965 - 2013)
Zdroj: ČT24/Supraphon

Neckář má jako zpěvák mnoho poloh – přes vesele poskakujícího mladíka po vkusného klidného romantika. Jeho skomírající kariéru oživila před pár lety skladba k filmu Alois Nebel Půlnoční. S Podzimem se Neckář vrací ke svým spolupracovníkům a zdá se, že půjde o perspektivní dlouhodobou spolupráci. Zpěvákovi se tedy comeback zdařil na výbornou a plánuje další a další vystoupení.

Čerstvý sedmdesátník ale nezůstal jen u hudby. Publikum ho pamatuje i jako zdatného herce, který se zpočátku realizoval v Mosteckém divadle, až se postupně propracoval do oscarového snímku Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela, který z něj udělal hvězdu. Hereckou krasojízdou pokračoval třeba ve Skřiváncích na niti nebo v nesmrtelné pohádce Šíleně smutná princezna.

Sedmdesátiny Václava Neckáře (zdroj: ČT24)

V listopadu 2002 prodělal těžkou mozkovou mrtvici, která ho na čas připravila o paměť a o řeč. Texty svých skladeb si nepamatoval a musel se vše znovu učit. Postupně se pral se ztrátou paměti a jak sám říká, není nic horšího pro zpěváka než zapomenout všechny své písničky. Mluvit ho učila logopedka postupně, jako malé dítě. Paměť se mu po čase vrátila a nyní již dokáže opět vystupovat a zpívat své evergreeny.