Dvojník petřínského Máchy už je téměř hotov

Horní Kalná (Trutnovsko) – V umělecké slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku dokončují dva a půl metru vysokou bronzovou sochu Karla Hynka Máchy. Odhalena by měla být příští týden v Litoměřicích na závěr celovíkendových slavností, připomínajících dvousté výročí básníkova narození. Původní originál sochy objednal u J. V. Myslbeka u příležitosti výročí sta let od Máchova pražský vlastenecký spolek Svatobor pro Máchův hrob v Litoměřicích. Nakonec sochu ale nechal umístit na pražském Petříně.

Původní cena kopie petřínské sochy byla vyčíslena na 1,2 milionu korun. Snížit ji na milion pomohla mimo jiné stavovská čest litecké dílny v Horné Kalné. „Udělat sochu Myslbeka je určitě pro každou slévárnu umělecký zážitek,“ vysvětlil spolumajitel slévárny Pavel Horák.

Výroba sochy, která váží více než půl tuny, trvá obvykle asi čtyři měsíce. Slévači z Horní Kalné ale v tomto případě musejí všechno stihnout za poloviční dobu. Čas není to jediné, s čím se potýkají. „Problém byl i s původním modelem. Národní galerie ho odmítla půjčit, takže jsme museli jet do Prahy a sejmout ze sádrového odlitku negativní formu,“ vysvětlil Horák.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Původní rozhodnutí snížilo také rozhodnutí, že součástí sochy nebude věnec se stuhou. Pro stuhu totiž neexistovala forma, bylo by ji nutné pracně domodelovat. Socha v Litoměřicích nakonec bude bez celého bronzového vavřínového věnce. „Na dobové fotografii z odhalení původní sochy v roce 1910 bronzový věnec také není. Jen pravý, z živých vavřínů,“ poznamenal Jan Grimm, šéf občanského sdružení Salva Guarda, které je jedním z iniciátorů projektu.

Odlití sochy je financováno z veřejné sbírky. „K dnešnímu dni máme na kontě 850 tisíc,“ prozradil Grimm.

Socha K. H. Máchy od J. V. Myslbeka na pražském Petříně
Zdroj: ČT24/www.petrinska-rozhledna.cz
Vydáno pod