Coca-Cola za 35 milionů dolarů? Jedině od Warhola

New York – Za 35 milionů dolarů se prodala Warholova láhev od Coca-Coly, obraz, který vznikl v roce 1962 a ohlásil novou vlnu umění – pop artu. Světoznámé dílo Andyho Warhola se stalo skvostem na dražbě moderního a poválečného umění v aukční síni Sotheby's. Odborníci jeho původní cenu odhadovali na 20 až 25 milionů dolarů. Vydražená suma tak výrazně předčila všechna očekávání.

„Je to obrovský úspěch. Warhol triumfoval, stejně tak Bacon i Richter, nové umění triumfovalo. Podle mého názoru, se to povedlo na všech úrovních,“ uvedl k výsledku dražby ředitel moderních sbírek Sotheby's Tobias Meyer.

Černá a bílá láhev na plátně představuje jedno z vrcholných děl Warholovy tvorby. Tzv. Velká Coca-Cola se tak stala posledním a zároveň největším dílem ze skupiny čtyř flašek; Warhol jím chtěl vyjádřit poctu reklamě, kterou velmi obdivoval.

Dražba Warholovy Coca-Coly (zdroj: ČT24)

Na aukci se dražila i jiná díla současného umění, například kresby Jeana-Michela Basquiata z kolekce amerického herce Dennise Hoppera. Celkově vynesla něco málo přes 222 milionů dolarů.