PODÍVEJTE SE: Vznik a pád Československa v komiksu

Praha – Komiksu není nikdy dost. A tak se po nedávném zpracování Kafkova Zámku tvůrčí tým kolem nového seriálu České televize České století rozhodl, že devět historických událostí zpracuje i netradiční komiksovou formou. V současnosti vychází první díl z cyklu Češi 1918 s názvem Jak Masaryk vymyslel Československo, který zmapuje vznik Československa až po jeho rozpad. Jak se výtvarníkům kreslí velikáni dějin a jak probíhá zadání, odhalil scenárista Pavel Kosatík.

Ti, kteří sledují seriál v televizi, se nemusí bát, že by jim komiks nepřinesl nic nového. Kromě unikátního výtvarného zpracování (každý díl má na starosti jiný výtvarník) se čtenářům dostane mnohem víc ironie, nadhledu a humoru. To je v případě některých historických osobností riskantní, a tak se autoři pohybují dost na hraně.

A proč komiks? Ne všichni lidé se podle Pavla Kosatíka dívají na televizi a může být zajímavé pohlédnout na dějiny našeho státu v jiném formátu. Komiksové zpracování podle předpokladů osloví spíše mladší „facebookové“ publikum, avšak neznamená to, že jsou zde myšlenkové pochody jakkoliv zjednodušené.

„Není to redukce, ani pro retardované lidi,“ odmítá Kosatík. „Já sám jsem měl co dělat, abych autorům dokázal odpovědět na faktické otázky a pomoci jim se střihovým viděním. Tam jsem si uvědomil, že je to hodně poctivé řemeslo a v těch špičkách pochopitelně umění,“ přiblížil své myšlenky.

Jak Masaryk vymyslel Československo
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Mladá fronta

Umělci si se zadáním prý poradili hodně invenčně. V rozletu jim takřka nic nebrání, s historikem a scenáristou Českého století si jednotliví autoři ujasní akorát žánr, po zbytek času ale pracují bez jakýchkoliv zásahů. Jejich výtvor odpovídá dnešní době a rychlosti informace, nevychází ze zastaralých knižních či učebnicových ilustrací. „To, jak člověk dnes vnímá textovou a obrazovou informaci, je jiné než před dvaceti lety,“ konstatuje Kosatík.

Jsou to právě výtvarníci, na kterých záleží, kolik se do publikace dostane textu v porovnání s obrazem. První díl nakreslil Petr Novák alias Ticho762. Další jména si historik zatím nechává pro sebe, netají se ale s tím, že se zadání chopily špičky domácí scény.

Tempo komiksů však přirozeně nemůže kopírovat tempo seriálové, a tak se počítá s vydáním dvou až tří dílů ročně. Do Vánoc vyjde ještě jedna kniha, třetí část se objeví až v příštím roce.

Vydáno pod