Hudba spojuje: Světlo porozumění mezi židy a křesťany

Praha - Poosmé zasvitne ve Španělské synagoze a v kostele svatého Ducha Světlo porozumění. V obou pražských svatostáncích se ve stejné době odehraje koncert, který sbližuje křesťanství a židovství a poukazuje na blízkost obou náboženství. „Umění a hudba jsou nejjednodušší způsoby, jak spojit lidi různých národností, etnik nebo náboženství,“ říká autor projektu Peter Gyori.

Od 19:00 vystoupí ve dvou chrámech mimo jiné romská zpěvačka Ida Kelarová, slovenský Peter Bič Project nebo východoslovenská cimbálovka Kandráčovci. Na závěr se všichni hudebníci setkají na jednom pódiu v synagoze. Koncert Světlo porozumění je vzhledem k omezenému prostoru určen pouze pro zvané hosty, nicméně Gyori již uvažuje o tom, jak by příští ročníky mohl otevřít širší veřejnosti.

Duchovní Španělské synagogy Peter Gyori organizuje koncert Světlo porozumění již od roku 2005. Každoročně se tak v centru Prahy ve dvou svatostáncích, které na Starém Městě stojí v symbolickém sousedství, koná událost výjimečná svým obsahem i posláním.

V minulých letech zahráli třeba Iva Bittová, Marian Varga, Pavel Šporcl, Dan Bárta, Bára Basiková, Michal Pavlíček, Varhan Orchestrovič Bauer a další.

Fenomén koncertu přibližuje dokument Jana Brichcína Světlo porozumění:

Vydáno pod