Škvoreckému se líbí Němci od Jakuby Katalpy

Praha - Literární cenu Josefa Škvoreckého vyhrála spisovatelka Jakuba Katalpa. Porotu zaujal román Němci, který zavádí čtenáře do prostředí německé rodiny zasažené útrapami první a druhé světové války, do válečných Sudet i poválečné Prahy. Kniha rozvíjí téma opuštěnosti a hledání místa v dějinách.

Cena Josefa Škvoreckého měla letos šest finalistů. O cenu za nejlepší prózu vydanou v uplynulém roce ve druhém kole kromě vítězné autorky soutěžili Ivan Binar, Petra Hůlová, Jiří Kratochvil, Ivana Myšková a Jiří Šimáček. Výhra je spojena s odměnou 100 tisíc korun. Výsledky byly oznámeny v Pelléově vile Památníku národního písemnictví. Mezi nominovanými byli ještě třeba Jiří Hájíček s Rybí krví, která letos získala Magnesii Literu, nebo román Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu.

Geografie ztráty

Nakonec zvítězila kniha o odsunu sudetských Němců. Autorka však upozorňuje, že nevypráví jen o válce nebo o Sudetech. „Nejde o historický román. Podtitul knihy zní Geografie ztráty, na tom mi hodně záleželo, původně to měl být název, ovšem u nakladatele neprošel. Sudety a válka jsou pouze rámcem, ve kterém se příběh odvíjí. Mnohem důležitější je téma opuštěnosti, ztráty dítěte, pokusu najít pevné místo v dějinách,“ říká v rozhovoru pro Host, který knihu také vydal.

Román zavádí čtenáře do prostředí německé rodiny zasažené bolestí první a druhé světové války. Koncem 80. let 20. století dostává v Praze rodina Mahlerových poslední z balíčků, které jí pravidelně přicházely od konce 40. let. Svému synovi Konradovi je posílala Klára Rissmannová. O babičce se však u Mahlerových nikdy nemluvilo, a proto po Konradově nečekané smrti zůstane řada nezodpovězených otázek. Pochopení rodinné minulosti leží na Klářině vnučce, která se rozhodne babičku najít.

Podle předsedy poroty Vladimíra Karfíka Katalpa zaujala živým tématem a komplikovanou kompozicí při zachování atraktivního stylu pro čtenáře. „Vzhledem k jejím prvním knížkám bych nečekal, že přijde s tak rozsáhlým a propracovaným, řekl bych velkým románem,“ uvedl ve zdůvodnění ceny Karfík. Styl přitom zůstává suverénní a velmi čtivý, dodal.

Jakuba Katalpa, vlastním jménem Tereza Jandová, se narodila roku 1979 v Plzni. Studovala bohemistiku, mediální studia a psychologii. Její románový debut Je hlína k snědku? byl v roce 2007 nominován na cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku a Hořké moře získalo v roce 2009 nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Za knihu Němci již získala Cenu Česká kniha.

Seznam finalistů Ceny Josefa Škvoreckého 2013:

  • Jakuba Katalpa - Němci, Host
  • Ivan Binar - Jen šmouha po nebi, Torst
  • Petra Hůlová - Čechy, země zaslíbená, Torst
  • Jiří Kratochvil - Dobrou noc, sladké sny, Druhé město
  • Ivana Myšková - Nícení, Fra
  • Jiří Šimáček - Charakter, Host
Rozhovor s Jakubou Katalpou (zdroj: ČT24)

Cena Josefa Škvoreckého chce ocenit a podpořit nejlepší české spisovatele. Soutěž pořádá Společnost Josefa Škvoreckého, která byla založena v roce 1989. Za dobu své existence vydala 35 publikací, navíc vydává občasník či ročenku Danny. Společnost připravila bibliografii Josefa Škvoreckého a spolupracuje také na vydávání Spisů Josefa Škvoreckého.

Vydáno pod