Čtrnáctá Mezipatra pravdivě lžou o vagínách i Monty Pythonech

Praha/Brno - V Praze i v Brně, na pomezí reality a fikce, autenticity a stylizace. Čtrnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra se pohybuje tematicky na nečernobílé hranici „pravdivých lží“. Octne se na nich mimo jiné letošní vítězný snímek z Cannes.

Festivalové téma Pravdivé lži se odrazí ve více než stovce celovečerních hraných, dokumentárních i krátkých snímků. „Budeme ukazovat filmy, které jsou podle skutečných událostí, ale i filmy, které jsou o performance, předvádění, úniku do imaginárních světů. Napětí mezi realitou a fantazií je vlastní filmu, ale stejně tak genderu a sexualitě a tomu, jak se k nim vztahujeme ve veřejném prostoru,“ poznamenal k volbě tématu letošního ročníku ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Snímky o sexuálních menšinách a lidech vzpírajících se všeobecně přijímané „normalitě“ představí přehlídka v šesti sekcích a celkově nabídne čtrnáct celovečerních titulů v české premiéře. Mezi největší taháky patří francouzské drama režiséra Abdellatifa Kechiche Život Adèle. Intenzivní tříhodinová sonda do vztahu dvou mladých žen na festivalu v Cannes získala Zlatou palmu, ale vzbudila také kontroverzní reakce explicitními sexuálními záběry. „Film je ale především nádherným a intimním zobrazením všech etap osudové první lásky,“ domnívá se programová ředitelka Lucia Kajánková.

Kubánsko-americká režisérka žijící v Paříži Anna Margarita Albelo přiveze na Mezipatra lesbickou komedii Kdo se bojí Vagíny Wolfové?. Další z hostů, německý dokumentarista Tim Lienhard, přispěje filmem One Zero One, portrétem dvou uměleckých partnerů - nejmenší drag queen na světě se svítícím okem a jejího nizozemského tutora s akademickým titulem.

Pro zahájení vybral festival film, který s tématem pravdivých lží víc než koresponduje. „Je to totiž nepravdivý dokument podle skutečných událostí,“ vysvětluje Kajánková. 3D animovaná komedie Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana je svérázně pojatým příběhem o životě zesnulého člena britské komediální skupiny Monty Python. Festival zakončí oscarové drama Kimberly Pierceové Kluci nepláčou. „V 90. letech otevřel téma transsexuality,“ připomíná Rumpel.

Mezipatra nejsou ale jen o kinematografii, queer tématu se věnují také v doprovodném programu. „Máme talk show se zástupci českých videobloggerů, kteří vytvářejí své fiktivní nebo autentické portréty na internetu. Anebo debatu o pozici queer lidí v putinovském Rusku,“ prozradil Rumpel.

Na čtrnáctá Mezipatra mohou zájemci zajít od 7. do 15. listopadu v Praze (kina Lucerna a Světozor) a od 13. do 20. listopadu v Brně (kina Scala a Art). Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize. Ta také nabídne na webovém speciálu ke zhlédnutí některé krátké filmy z loňského ročníku.