Nová Miss Marvel je muslimka z New Jersey

New York - Americké nakladatelství Marvel, velmoc ve světě komiksů, připravilo nový trhák, kreslený seriál s první muslimskou superhrdinkou. Dobrodružství Kamaly Khan budou od šestého února vycházet pravidelně každý měsíc.

Muslimka je Miss Marvel (zdroj: ČT24)

Vydavatelství, které proslavili hrdinové jako Spider Man nebo Iron Man, nové super dívce propůjčilo i svůj titul: už teď Kamalu Khan všichni znají také jako Miss Marvel. Její zvláštní schopností je to, že dokáže natahovat končetiny a měnit své tělo, jak se zachce. Soupeře proto hravě zdrtí olbří pěstí.

Autorka seriálu má s muslimskou puberťačkou hodně společného; i ona pochází z muslimské rodiny v New Jersey. „Nápad vytvořit Miss Marvel vycházel do určité míry ze zkušeností, které jsem sama prožila,“ říká editorka Sana Amanatová. Dalšími tvůrci seriálu jsou spisovatelka G. Willow Wilsonová a kreslíř Adrian Alphona.

Malala a Mstitelka v burce

Tvůrce inspirovala patnáctiletá Malala Júsufzaiová. Za to, že prosazovala právo dívek na vzdělání, jí ozbrojenci z Talibano postřelili do hlavy. Dívka útok přežila a byla převezena do britského Birminghamu, kde se podrobila sérii náročných operací. Přežila a ve svém boji pokračuje. Nedávno ji přijala britská královna.

Muslimské hrdinky se prosazují čím dál častěji. V pákistánské televizi se objeví nový kreslený seriál pro děti Mstitelka v burce. Bojuje proti radikálům, kteří znásilňují ženy a zastrašují náboženské menšiny. „Každá epizoda má morální poselství, téma, sociální vzkaz, který se dostane k dětem,“ říká autor Mstitelky Áron Harún Rašíd.

Miss Marvel burku nenosí a obléká se podle poslední módy. Liberální muslimská komunita v New Jersey se už nemůže dočkat, až bude první příběh nové hrdinky na pultech. Věří, že díky ní jejich svět pochopí i ti, kteří o něm zatím mnoho nevědí.

Vydáno pod