Guibert: Komiksy jsou mou součástí

Praha – Profesorova dcera, Fotograf, Alanova válka jsou názvy knih autora komiksů Emmanuela Guiberta. Všestranný umělec představuje v Praze v rámci právě probíhajícího festivalu KomiksFEST! třetí díl své trilogie Alanova válka, v němž vypráví příběh amerického veterána druhé světové války, jenž se během bojů proti Hitlerově armádě dostane až do Prahy. Zároveň je ve Francouzském institutu k vidění Guibertova série litografií, které vytvořil během svého pobytu v Japonsku.

„Zhruba od první poloviny 90. let se komiks stává médiem, plnohodnotným vyjádřením ve všech žánrech od hororu přes klasickou povídku až po non-fiction. Nejslavnějším komiksem, který to všechno začal, je Maus Arta Spiegelmana, následovaly například reportážní komiksy Joea Sacca z Palestiny a Goražde. V tomto duchu se nese i vážnější část tvorby Emmanuela Guiberta,“ zasadil Guibertovu tvorbu do kontextu literární publicista Pavel Mandys.

Emmanuel Guibert debutoval komiksem Brune, v němž zachycoval vzestup fašismu v Německu během 30. let. V roce 2003 vytvořil spolu s fotoreportérem Didierem Lefèvrem komiks nazvaný Fotograf. Za knihu kombinující komiksovou kresbu s autentickými fotografiemi z Afghánistánu získal komiksového Oscara Will Eisner Comics Industry Award – nejprestižnější komiksové ocenění světa.

Rozhovor s Emmanuelem Guibertem (zdroj: ČT24)

Emmanuel Guibert o komiksech

Četl jsem komiksy od té doby, kdy jsem byl malý chlapec, prostě jsou součástí mé osoby, a když jsem se dostal do věku, kdy jsem já sám mohl vyprávět příběhy, obrátil jsem se k tomuto médiu. Myslím si, že komiks je osvědčená forma, dnes máme svobodu věnovat se všem tématům a já této svobody využívám, abych vyprávěl o současných příbězích, abych se například obracel i k dětem, ale neodmítám naprosto nic.

„Fotograf vyšel shodou okolností začátkem jednadvacátého století, v době, kdy je afghánská otázka zase aktuální. Ve Francii se ho prodalo kolem tří set tisíc výtisků, což je i na francouzské poměry velmi vysoké číslo, zvláště když to byl vlastně reportážní komiks,“ doplnil Mandys. Dalším Guibertovým úspěšným komiksem se stala trilogie Alanova válka, v níž líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana Copea, který sloužil jako americký voják na konci 2. světové války.

„Zajímavá je i technika, kterou Guibert kreslí. Snaží se trochu přiblížit dobovým kresbám, pérovkám, kterými byly ilustrovány knihy. Ty potom koloruje pastelovými barvami, takovou sépiově hnědou, vidíme v nich to, co třeba známe z dětských ilustrací od Karla Svolinského. Je to pro komiks trochu netypické a možná i technicky náročnější než klasická kresba, ale má to rozhodně silnou atmosféru,“ upozornil Mandys.

V rámci KomiksFESTU! představí Guibert svou knihu Alanova válka dnes v 17:00 v Roxy/NoD. Zároveň je možné zajít do Francouzského institutu na výstavu, která vznikla na základě výtvarníkova cestovního deníku z roku 2007 během jeho pobytu v zemi vycházejícího slunce. Guibert zachycoval nálady, momentky a krajinu, ovšem nikoli z pohledu Evropana, ale výtvarným stylem odpovídajícím místní tradici. Jednotlivé originální malby a koláže vznikaly na papíře, látce nebo dřevě.

"Komiks mám rád, rád kreslím a píšu, abych vyprávěl příběh, ale také rád píšu, aniž bych ilustroval, a zase rád kreslím, aniž bych vyprávěl. Je to pouze svědectví každodenních prožitků. Měl jsem to štěstí být pozván do Japonska, každé ráno jsem vycházel do ulic a kreslil jsem to, co jsem měl před očima," dodal ke svým litografiím Guibert.

KomiksFEST! vyvrcholí předáním cen Muriel v osm hodin večer, ceremoniálu ale předchází komiksová sobota v pražském klubu Roxy/NoD. Dopoledne patří dětem, pro které jsou přichystány komiksové dílny, workshopy, soutěže o ceny nebo promítání filmů s komiksovou tematikou.

Odpoledne pak začne program určený především odrostlým milovníkům obrázkových příběhů a dospělým. Ve tři hodiny se představí facebookový fenomén - Fagi Comiksová, která se na české sociální síti prezentuje legračními komiksy, krátkými filmy nebo statusy.

Následovat budou přednášky o partě kolem psíka Snoopyho a jeho lidského kamaráda Charlieho Browna, o připravovaném filmu podle Kruanových dobrodružství či o rozsáhlém díle legendy českého komiksu Káji Saudka. Po jedné z jeho postav, sličné Muriel, je také pojmenována hlavní cena festivalu. Více na stránkách festivalu.