Zpívající fontána jako hřeb výstavy Dany Hlobilové

Praha – Výtvarnice Dana Hlobilová má sice na krku pětaosmdesátku, věk ji ale o tvůrčí nápady rozhodně nepřipravil. Svůj styl popisuje jako zvědavost. Národní technické muzeum připravilo retrospektivní výstavu, právě tam je totiž trvale umístěna její „zpívající fontána“ ze slavného pavilonu na bruselském Expu 58.

"Znovuzrozená fontána" Dany Hlobilové (zdroj: ČT24)

Skleněný unikát přitom před třemi lety málem skončil v likvidaci. Po třiceti letech venkovního provozu byla totiž na vyhození. Podle autorského zákona se ale socha vrátila k autorce na dvorek. Fontána se opravy dočkala v roce 2008, přesně padesát let po jejím triumfu na Expu. Původní podobu získal plášť z ručně štípané mozaiky i skleněné mísy, jejichž výroba do formy se tehdy rovnala zázraku.

Právě Hlobilová v Bruselu umetla pomyslnou cestičku dalším českým umělcům. Stejné osvěžení a energie proudí podle kurátora současné výstavy z celé autorčiny pestré tvorby. Umělkyně nezůstala jen u jednoho oboru – věnuje se také návrhům interiérů, pracuje s textilem a s malbou. Z její dílny pocházelo i jedno z nejpoetičtějších děl ve veřejném prostoru v Praze, tedy mříž s ptáky v Malé růžové zahradě.

Tím, že se odjakživa pohybovala mimo kategorie i výtvarné skupiny, unikla Dana Hlobilová i pozornosti širší veřejnosti. Ta se s výstavou Fontána znovuzrozená může seznámit v Národním technickém muzeu až do dubna příštího roku.