Novým rektorem AVU bude Tomáš Vaněk

Praha - Novým rektorem Akademie výtvarných umění (AVU) byl zvolen Tomáš Vaněk. Dosavadní předseda akademického senátu v tajné volbě získal 11 hlasů z celkových jednadvaceti a porazil tak další tři kandidáty: prorektorku pro zahraniční záležitosti Annu Daučíkovou, prorektora pro studijní záležitosti Vladimíra Kokoliu a současného rektora Jiřího T. Kotalíka.

„Tomáš Vaněk bude rektorem AVU! Kdo ho znáte, víte, že to byla dobrá volba,“ napsal na svůj Facebook poražený kandidát Vladimír Kokolia. Vaněk byl zvolen hned v prvním kole volby. Nový rektor vybraný akademickým senátem by se měl funkce ujmout od února 2014, předtím ho musí ještě jmenovat prezident. Mandát rektora trvá čtyři roky.

Vaněk na škole studoval a v současnosti na ní vede ateliér intermediální tvorby. „Přeji si, aby Akademie výtvarných umění v Praze byla excelentní vzdělávací institucí, která si pěstuje a hájí různost názorových platforem,“ uvedl Vaněk mimo jiné ve svém programu, s nímž se ucházel o post rektora AVU. Na stručné teze Vaňkova programu se podívejte zde.

Tomáš Vaněk
Zdroj: ČT24/AVU

Se současným rektorem Kotalíkem měli akademici spor letos na začátku roku, kdy jej senát v čele s Tomášem Vaňkem kritizoval za to, že školu vede nehospodárně. Kotalík však nakonec senátory údajně přesvědčil, že věci, které jim vadily, napraví.

AVU je nejstarší česká umělecká škola, založena byla v roce 1799. Podle výroční zprávy (podívejte se zde) na škole loni studovalo kolem 400 studentů a vyučovalo 50 pedagogů. V současnosti na škole fungují ateliéry malířství, kresby, grafiky, sochařství, figurálního sochařství a medaile, intermediální tvorby, nových médií, restaurování výtvarných děl a ateliér architektonické tvorby.

Rektorské volby se letos konaly na řadě vysokých škol. Nového šéfa si zvolily například Univerzita Karlova, ČVUT a olomoucká Univerzita Palackého.