Manill Suri obdržel cenu za špatný popis sexu

Londýn - Cenu britského časopisu Literary Review Surimu, která upozorňuje na obzvlášť nepovedené popisy sexuálních scén, letos získal americký spisovatel indického původu Manil Suri. Ocenění získal za sexuální scénu z jeho románu The City of Devi (Město Déví), kterou prožívají tři hlavní hrdinové, při jejímž popisu si autor vypomáhal přirovnáním k vybuchujícím supernovám a kvarkům.

Časopis udílí cenu každoročně od roku 1993. Má upozornit na „neohrabané, špatně napsané nebo ledabylé pasáže o sexu v současných románech a odradit od nich“. Suri, který je uznávaným romanopiscem a byl nominován i na Man Bookerovu cenu, se získáním ceny za mizerný popis sexu dostal do dobré literární společnosti. Mezi minulými vítězi jsou John Updike, Norman Mailer, Tom Wolfe a Sebastian Faulks.

Porotci z Literary Review uvedli, že je přesvědčil vrchol dlouhé sexuální scény, na které se podíleli tři hlavní představitelé. „V té chvíli někde, v nějaké galaxii, určitě vybuchovaly supernovy. Chatrč zmizela a s ní i moře a písek - zůstalo jen Karunovo tělo propletené s mým,“ psal Suri, který je také profesorem matematiky. „Pádíme nazí jako superhrdinové a míjíme slunce a sluneční systémy, vrháme se do hejna kvarků a atomových jader. Statistici celého světa radostně oslavují naši novou čtvrtou hvězdu,“ pokračoval.

Suri, který žije v USA, si pro cenu nemohl přijet, ale přišel si pro ni zástupce jeho britského vydavatele, nakladatelství Bloomsbury. „Přijímáme cenu a vyzýváme každého, aby si udělal názor sám … Jak si všimla Jane Austenová: 'Polovina světa nemůže porozumět požitkům druhé poloviny.' Ve které polovině jste vy?“ uvedl zástupce nakladatele.

Podle listu The Guardian byla z nominovaných děl favoritem nejprve letošní pokračování dobrodružství Bridget Jonesové od Helen Fieldingové, ale porotci nakonec prý usoudili, že sexuální scény nebyly dostatečně trapné. K favoritům patřil román House of Earth z roku 1947 známého písničkáře Woodyho Guthrieho, který byl vydán poprvé až letos. Nominován byl za milostnou scénu odehrávající se na seně a trvající 30 stránek.