Středy na AVU: Undergroundové filmy Jana Ságla

Středy na AVU, dlouhodobý přednáškový cyklus Akademie výtvarného umění v Praze pro veřejnost, pokračují i tento semestr. A opět v přímých přenosech na webu ČT24. Závěrečný příspěvek obstaral fotograf Jan Ságl, který představil své undergroundové filmy, a kurátorka Alica Štefančíková. Záznam přednášky najdete v tomto článku.

Středy na AVU: Undergroundové filmy Jana Ságla (zdroj: ČT24)

Anotace: Fotograf Jan Ságl představí své tři filmy z roku 1972, v nichž zachytil přátelský okruh českého undergroundu, který spolu s ním tvořila jeho žena Zorka, její bratr Ivan Martin Jirous, členové Primitives Group, Plastic People of the Universe ad. Dokument z happeningu Zorky Ságlové Pocta Fafejtovi je jediným filmovým záznamem akčního umění tohoto okruhu. Doplní jej kratší autorské filmy Underground a Samizdat. S Janem Ságlem bude hovořit Alica Štefančíková, ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech, v níž se nedávno odehrála autorova úspěšná výstava. 

Středy na AVU pořádá Vědecko-výzkumné pracoviště AVU. Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00.

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete na následujícím odkazu: