Don Carlo v Bolšom těatru nepřijde zkrátka

Moskva - Dvousté výročí narození Giuseppa Verdiho, které se po celý rok připomíná ve velkých operních domech i koncertních sálech, oslaví moskevský Bolšoj těatr uvedením italské verze opery Don Carlo. Opera podle hry Friedricha Schillera zároveň v divadle zahajuje operní sezonu.

Bolšoj těatr uvádí Dona Carla (zdroj: ČT24)

Dona Carla nastudoval v Moskvě britský režisér Adrian Noble, který se rozhodl, že Verdiho operu nebude nijak razantně krátit. „Nastudovali jsme italskou verzi o čtyřech dějstvích. Původní Verdiho pařížská verze je pětiaktová. Ta už se dnes hraje jen velmi výjimečně, my tedy budeme hrát obvyklou verzi, která je i tak dost monstrózní,“ podotkl.

Opera měla premiéru v druhé polovině 18. století v Paříži. Milostné drama mezi následníkem španělského trůnu Carlem a francouzskou princeznou Alžbětou má otevřený konec. Nechává tak diváka přemýšlet o dalším osudu hlavních postav.

„Udělali jsme kus práce, protože jsme šli hluboko do příběhu. A studovali jsme také Schillerovu předlohu,“ uvedl k nastudování tenorista Andrea Caré, představitel Dona Carla. Roli s ním alternuje mexický tenor Hector Sandoval. Jak Verdi, tak i Schiller opěvovali španělského infanta neprávem. Podle historických pramenů byl duševně nemocný, slabý a nepřitažlivý. Nakonec ho jeho otec, král Filip II., vyloučil z následnictví a vsadil do žaláře.

Na poslední chvíli se měnil dirigent představení. Původně ho měl řídit Vasilij Sinajskij, šéfdirigent Velkého divadla ale ze souboru kvůli sporům a intrikám, které ho provází, odešel. Nahradí ho Robert Trevino a Giacomo Sagripanti. 

Premiéru měl Don Carlo v Moskvě 17. prosince, za Verdiho operou se ale nemusí jeho příznivci vydávat tak daleko. Dona Carla hraje také pražské Národní divadlo.