Přednáška z Univerzity Karlovy: Průvodce křesťanskými Vánocemi

Univerzita Karlova podporuje celoživotní vzdělávání pravidelnými přednáškami pro veřejnost. Sledovat je můžete i na webu ČT24. Naposledy se biolog, teolog a katolický kněz Marek Vácha věnoval tradici Vánoc. Záznam přednášky sledujte v tomto článku.

Přednáška z Univerzity Karlovy: Průvodce Vánocemi (zdroj: ČT24)

Anotace: Současné Vánoce jsou pro nás kapr, stromeček, dárky, koledy a chvíle pohody. Co se ale vlastně přesně stalo před 2 000 lety a proč jsou Vánoce pro křesťany jedním z nejvýznamnějších svátků? V přednášce se zaměříme na původní význam Vánoc a bude stručně vysvětleno, jak se zde jednotlivé vánoční zvyklosti postupem času objevily.

O přednášejícím: Mgr.Marek Vácha, Ph.D. (1966) vystudoval na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně molekulární biologii a genetiku, teologii pak v Olomouci a v Bruselu. V letech 1997 a 2000 se zúčastnil dvou výprav na Antarktidu, v roce 2002 žil šest měsíců v trapistickém klášteře Sept-Fons ve Francii. Na Biskupském gymnáziu v Brně učí biologii a náboženství. Je přednostou Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Karlovy univerzity. Publikuje v řadě odborných i populárních periodik, zabývá se tématy evoluční biologie a lékařské i environmentální etiky. Také vykonává řadu aktivit coby katolický kněz.

Záznamy všech přednášek, které web ČT24 zprostředkoval z Univerzity Karlovy, najdete na následujícím odkazu: