Jára Cimrman v Národním muzeu

Praha - Slavný Čech a geniální samouk Jára Cimrman se konečně dostal do Národního muzea. Alespoň prostřednictvím pozoruhodných vynálezů, které jeho následovníci poslali do loni vyhlášené sbírky odkazů Járy Cimrmana. Výstava čtyř desítek exponátů, mezi nimiž jsou kapesní plivátko, splachovací patník pro psy, pomůcka k nastřelování čípků a držák na horký brambor, potrvá v nové budově muzea do konce roku.

"Příjem věcí není uzavřen, takže potenciální vynálezci mají stále příležitost, aby obrázek a popis svého výtvoru vložili na web stránky, a pokusili se tak výstavu obohatit," řekl na vernisáži ředitel projektu Oslavy Prahy Robert Kozler.

Zneuznaný český velikán Jára Cimrman ovlivnil svou mnohovrstevnatou osobností řadu oborů lidské činnosti. Byl nejen divadelním principálem, filmařem a hudebním skladatelem, ale i filosofem, pedagogem, cestovatelem, sportovcem, historikem, lékařem a kriminalistou.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

A tak mezi exponáty návštěvníci naleznou obrovský kornoutovač lískových oříšků, popelník pro osm cigaret spojený s ohřívačem nápojů, talíř opatřený na svém dnu zátkou či slavnou Cimrmanovu proděravělou lžíci zvanou hladomorka. Vystaven je i smeták k vymetání rohů, dětský nočník přecpaný špičkovou technologií či neobvyklá kombinace kropicí konve a stylové aktovky.

 „Nejvíc mě zaujal napínač dámských blůzek; když jsem pochopil jeho princip, dost jsem se nasmál,“ řekl Zdeněk Svěrák před vernisáží. Je rád, že jde o vynálezy veselé, neboť podle Cimrmana mají právě vynálezy dělat lidem život lepším. „A tyhlety ho dělají veselejším, i když některé jsou trochu drsnější - například ostnaté brýle pro fakíry,“ dodal.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš má rád Cimrmanovu nezaměnitelnou osobnost, tvůrčího ducha a trefný smysl pro humor. „Myslím si, že nadsázka a trochu cimrmanovského humoru patří i do Národního muzea,“ uvedl.

Sbírku odkazů Járy Cimrmana vyhlásili Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák loni v červnu. Smoljak tehdy Národnímu muzeu daroval první příspěvek - lampu, kterou prý geniální Jára vymýšlel s Edisonem. „Chtěl ji nazvat járovka, což Francouzi zkomolili na žárovku,“ vysvětlil. 

Účastníci dnešní vernisáže, kterou zpestřil orchestr Divadla Járy Cimrmana úryvky z opery Úspěch českého inženýra v Indii, ji dokonce mohli ochutnat v podobě velikého dortu. Vernisáží provázela členka Divadla Sklep Lenka Vychodilová.

Vydáno pod