Malé ohlédnutí za hudební scénou 2013

Praha - Sezona autorských projektů se silnou atmosférou nebo příběhem, rok křehkých hlasů a často odkazů k folku a písničkářství. Tak by se dal shrnout průlet nejvíce ceněnými deskami uplynulého roku. Přinesl například dva zajímavé ženské hlasy v projektech Never Sol a Ille zpěvačky Olgy Königové. Z Ústí nad Labem pochází i rocková kapela Houpací koně, která po dvaceti letech existence vydala své doslova vrcholné album - Everest.

Hudební scéna 2013 (zdroj: ČT24)

Své tipy už zveřejnily poroty dvou kritických hudebních cen, Apollo a Vinyla. Vedle zmíněných počinů obě vyzdvihují třeba projekt Kittchen Jakuba Königa. Nominaci má také Dan Bárta a kapela Illustratosphere nebo skupina Bratři Orffové. Kritici si vzpomněli také na novinku od hiphopových Prago Union. Letos ale vyšla oceňovaná alba ještě dalším dvěma jménům tohoto žánru - Vladimirovi 518 a skupině WWW.

Veliká část nové hudby letos vychází bez vydavatele, na internetu, nebo pod vlastním labelem hudebníků, případně na malých alternativních značkách. Pod vlastním labelem vydal také Michal Horáček svůj Český kalendář. Z tradičních velkých firem má nejvíc oceňovaných zářezů Supraphon. Ten těží z bohatého archivu a i díky němu investuje do vydávání alternativních počinů a nových objevů.