Zemřel producent Formanových filmů Saul Zaentz

New York – Ve věku 92 let zemřel filmový producent Saul Zaentz, jenž stál třeba za oscarovými snímky Miloše Formana Amadeus nebo Přelet nad kukaččím hnízdem. Sošku získal i film Anglický pacient, který rovněž produkoval. Jeho posledním počinem byl Formanův snímek Goyovy přízraky. Příčinou úmrtí byly komplikace v souvislosti s Alzheimerovou chorobou, kterou trpěl.

Vzpomínka na Saula Zaentze (zdroj: ČT24)

V mládí pracoval Zaentz pro program jazzových koncertů Jazz at the Philharmonic. V San Francisku později pokračoval v produkční práci pro hudební label Fantasy records, zastupoval tak například populární kapelu Creedence Clearwater Revival. Zaentz později spolu se skupinou investorů značku koupil a proměnil ji v největší jazzový label.

Úspěch Fantasy records Zaentze motivoval, aby vstoupil do světa filmu. Proslavila ho především spolupráce s režisérem Milošem Formanem. Je producentem několika jeho filmů, například Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a Amadeus (1984). Za oba tyto filmy získal Oscara za nejlepší film. Rovněž byl producentem dalších filmů, mezi které patří Nesnesitelná lehkost bytí (1988), Anglický pacient (1996) nebo Talentovaný pan Ripley (1999).