Orwell jak ho neznáte: V Česku vychází jeho kompletní eseje

Praha – Česky vychází nejširší a nejúplnější soubor všech známých esejů, recenzí knih a novinových článků George Orwella. S neortodoxními názory George Orwella se čeští čtenáři budou moci seznámit postupně ve čtyřech knihách.

Do kolektivního vědomí přešly citáty z Orwellova nejznámějšího díla 1984 o podobách totality i podobenství nazvaného Farma zvířat.

  • „Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější!“ Zvířata, která po svržení lidské tyranie sama sebe zotročí, vstoupila do dějin literatury jako alegorie stalinského Ruska.
  • „Pokud chceš vědět, jak vypadá budoucnost, představ si těžkou botu, která na věky šlape po lidské tváři,“ říká se zase v románu 1984.

Eseje, které jeho notoricky známým dílům předcházejí, ukazují Orwella jako vtělení protikladů. Hejsek z dobré rodiny se už během studia vymezuje proti střední vrstvě, skutečný život hledá nejdříve v uniformě policisty v koloniální Barmě. „Tam vzniká jeho odpor k imperialismu a kolonialismu. Zajímavá je myšlenka, že největší zlo kolonialismu není v tom, že utlačuje kolonizovaného, ale to, že kolonizátor se sám mění morálně,“ myslí si anglista a překladatel Petr Fantys.

George Orwell, Jak jsem střílel slona:

„Stál jsem tam, běloch s puškou, před davem neozbrojených domorodců - zdánlivě tedy hrdina celé akce, ale ve skutečnosti jsem byl jen směšnou loutkou. V tu chvíli jsem pochopil, že když se běloch stane tyranem, ničí vlastní svobodu.“

Později dobrovolně ochutná realitu chudiny, žije s horníky, dostane se do vězení. „Psal, tím nejjednodušším jazykem. V jedné eseji říká: když jazyk zkorumpujeme, když přejmeme metafory, v tu chvíli podléháme ideologickým modelům,“ poukázal Fantys.

Od ideologických škatulek si Orwell udržel odstup i během účasti v občanské válce po boku španělský komunistů, které kritizoval. Stejně nemilosrdně po návratu domů tepal Hitlera.

  • „Je to žalostná, tak trochu psí tvář s výrazem člověka, který trpí nesnesitelnými křivdami,“ psal Orwell v recenzi na Mein Kampf.
Knižní novinky - soubor esejí George Orwella (zdroj: ČT24)