Přelet Kurta Gebauera vzduchem i vodou

Praha - Letmý průnik tvorbou Kurta Gebauera nabízí pražská galerie NoD v rámci stejnojmenné výstavy. Retrospektivní průřez dílem dvaasedmdesátiletého umělce doplňuje a rozšiřuje současnou expozici s názvem Modré plavkyně z Petynky. Za komunismu provokoval neoficiálními instalacemi v ulicích nebo trpaslíky, kterými parodoval mocenský aparát. I dnes jsou jeho hlavními motivy humor a ironie. Stejně jako radost a volnost z pohybu prodchnutá erotikou.

Letmý průnik komentuje Kurt Gebauer (zdroj: ČT24)

Skici žen plavajících v bazénu, které nakreslil během loňského roku při pozorování návštěvnic koupaliště Na Petynce, vystavuje v kavárně galerie NoD už od prosince. Teď je doplňuje o další plastiky a kresby.

„Protože galerie NoD není tak velká, nemohli jsme udělat retrospektivu, kde by byla zastoupena všechna témata. Rozhodli jsme se, že zvolíme jedno téma, které ho vlastně po celý život baví,“ upřesnil výběr kurátor výstavy Jiří Machalický.

Stejně jako v dobách minulých, ani dnes se Kurt Gebauer nevejde do předepsaných škatulek. Dvě jeho laminátové sochy se z galerie rozletěly i nad přilehlou křižovatku v Dlouhé a Rybné, odkud lákají návštěvníky dovnitř. Výstava probíhá do 31. ledna.

Vydáno pod