Filmová haute couture: Do kin přichází Yves Saint Laurent

Paříž - Do francouzských kin míří první celovečerní hraný film o životě a díle módního návrháře Yvese Saint Laurenta. Ztvárnil ho francouzský nadějný herec Pierre Niney. V Čechách se do distribuce dostane už v březnu.

Snad žádná postava haute couture kromě Coco Chanel už nedokázala tolik rozdělit společnost. Životní příběh Yvese Saint Laurenta má přesně ty ingredience, které z něj činí drama. Film Jalila Lesperta zachycuje období dvaceti let mezi roky 1956 až 1976, kdy návrhář oslnil svět módy svým výjimečným talentem.

Na počátku sledujeme nadaného jedenadvacetiletého mladíka, který právě dostal svou životní šanci: vést módní dům Christiana Diora těsně po úmrtí mistra. Poté, co představí první kolekci a seznámí se se svou osudovou láskou, Pierrem Bergém, založí vlastní módní značku.

Už první dámskou kolekcí, pro kterou použil vzor Mondrianových obrazů nebo serigrafie popartu Andyho Warhola, obrátil módní svět vzhůru nohama.

Yves Saint Laurent, 1961
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Yves Saint Laurent dal i nový obsah pojmu „rive gauche“, který byl dosud jen zeměpisným termínem pro levý břeh Seiny. Návrhář tu sídlil a svým podnikům dal ke jménu přídomek: Yves Saint Laurent Rive Gauche. Mít módu z „rive gauche“ se brzy pro francouzskou společnost stalo jakýmsi spikleneckým vzkazem.

Jalil Lespert ve filmu zobrazil i temné stránky geniálního návrháře, který zápasil s depresí, drogami, alkoholem i nevěrností. Režisér natáčel film se souhlasem Bergého, takže směl využít Saint Laurentovy archivy. Rodák z Alžíru zemřel v roce 2008 v Paříži.

Yves Saint Laurent ve filmu (zdroj: ČT24)