Colin Firth má zaděláno na Oscara

Londýn - Britský herec Colin Firth si říká o Oscara za roli zadrhávajícího krále Jiřího VI. ve snímku King's Speech (Králova řeč - režie Tom Hooper). Shoduje se na tom řada kritiků po evropské premiéře snímku na Londýnském filmovém festivalu. Padesátiletý Firth byl nominován na Oscara už loni za úlohu homosexuálního profesora ve filmovém debutu návrháře Toma Forda Single Man. Tentokrát hraje otce nynější britské královny Alžběty II., který se ještě jako vévoda z Yorku potýká se svým koktáním. Nejhorší je při veřejných vystoupeních a život mu navíc ztrpčuje příchod rozhlasu, který jeho vadu přenáší do celého světa.

Po katastrofálním rozhlasovém vystoupení ve Wembley v roce 1925 na výstavě britského impéria, kterým film začíná, mu jeho manželka (Helena Bonham Carterová) najde australského logopeda Lionela Loguea (Geoffrey Rush). Neformální Australan se snaží upjatého a nervózního vévodu z Yorku především uvolnit a říká mu Bertie.

King's Speech ale není jen příběhem koktavého prince. Odehrává se na pozadí krize, kdy jeho bratr, král Edward VIII. (Guy Pearce) v roce 1936 abdikuje, aby si mohl vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou. Vévoda z Yorku se tak stane králem Jiřím VI. v době, kdy je země na prahu války s Hitlerem a potřebuje sjednocující hlas. Film vrcholí klíčovým rozhlasovým projevem k národu poté, co Británie vstoupila do války.

Colin Firth na tiskové konferenci v Londýně před premiérou snímku připustil, že způsob, jakým hraje vadu řeči svého hrdiny, nemusí přesně odpovídat realitě. „Museli jsme kvůli příběhu začít tak, aby na tom byl při projevu ve Wembley opravdu špatně, aby se to mohlo na konci aspoň trochu zlepšit, protože se nikdy zcela nevyléčil,“ řekl Firth. „Ale jisté je, že to pro něj bylo velmi, velmi vyčerpávající.“

Potvrzuje to i fakt, že manželka Jiřího VI., pozdější královna matka, byla proti tomu, aby o jejím muži byl natočen film - přestože právě ona mu našla Loguea, který mu pomohl a s nímž se pak přátelil celý život.

Scenárista Martin Seidler chtěl napsat film o Jiřím VI. už počátkem 80. let

Napsal královně matce, jestli jí takový projekt nebude vadit. „Řekla prý 'Dokud jsem naživu, tak prosím ne. Vzpomínky na ty události jsou stále příliš bolestivé',“ uvedl Seidler. „Jako dobrý Brit jsem souhlasil s tím, že počkám. Říkal jsem si, jak dlouho to může trvat? No, opustila nás až za 28 let,“ uvedl Seidler v souvislosti s tím, že královna matka zemřela v roce 2002 ve věku 101 let. Seidler, který sám v mládí koktal, pak začal scénář psát v roce 2005.

Film již vyhrál hlavní cenu na festivalu v Torontu a v Londýně jej jinak cyničtí filmoví novináři odměnili netypickým dlouhým potleskem.

Snímek půjde do britských kin 7. ledna. Z komerčního hlediska mu nepochybně pomůže, že britské úřady jej zpřístupnily dětem od 12 let. Dosud byl nepřístupný do 15 let, protože budoucí král při terapii místy mluví sprostě.

  • Colin Firth a Geoffrey Rush ve filmu King˙s Speech zdroj: You Tube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204958.jpg
  • Geoffrey Rush ve filmu King˙s Speech zdroj: You Tube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204956.jpg