Renesanční návrhář Philippe Starck

Paříž - Francouzský návrhář Philippe Starck patří k nejvýznamnějším světovým designérům současnosti. Jeho záběr je velmi široký, věnuje se produktovému designu, módě, architektuře i letům do vesmíru. Díky svým revolučním návrhům, neobvyklým řešením i používání nových materiálů má řadu obdivovatelů. V sobotu 18. ledna oslavil pětašedesátiny. Podívejte se na video:

Designér a vizionář Philippe Starck (zdroj: ČT24)

Starck je považován za renesančního návrháře. Ačkoli jeho zájem jde od módních mol až k celým budovám, proslavil se hlavně nábytkovým a produktovým designem. „Jsem japonským architektem, americkým art directorem, německým průmyslovým designérem, francouzským uměleckým ředitelem a italským návrhářem nábytku,“ prohlašuje o sobě rodák z Paříže.

Kariéru začal v 80. letech, od té doby spolupracoval s mnoha známými společnostmi i osobnostmi. Pro společnosti Microsoft navrhl třeba myš, hitem se staly i jeho plastové židle nebo kuchyňské vybavení, pro hračkářskou firmu navrhl plyšového medvěda a v roce 1992 tvaroval olympijskou pochodeň.

Aby design nebyl naprosto zbytečný

Designovou perličkou jsou produkty ekologického designu, mimo jiné větrné mlýny nebo větrná elektrárna. „Designem nemůžeme vyřešit chudoby celého světa. Nemůžu zachránit život. Nemůžu dát jídlo. Ale můžu vyrobit energii, větrný mlýn. To může design udělat, aby nebyl naprosto zbytečný,“ říká Starck.

Jeho budovy stojí v Miami, Londýně i Hong Kongu. Ačkoli původně domy navrhovat nechtěl, spojil se sítí hotely. „Bylo to něco mezi přáteli. Jako nějaká utopie. Po deseti letech jsme vytvořili tucty nádherných budov po celém světě,“ vypráví. V současnosti totiž navrhuje pro společnost pořádající první veřejné lety do vesmíru.

Podívejte se na jeho stránky.