Nejstarší knihovna na Balkáně znovu otevřela své brány

Sarajevo - V uplynulém týdnu se v Sarajevu slavnostně otevřela nová budova nejstarší veřejné knihovny na Balkáně. Gazi Husrev-bekova knihovna funguje už skoro půl tisíciletí. Unikátní sbírka orientálních rukopisů nebo prvních děl v bosenštině bude teď čtenářům k dispozici v samém srdci hlavního města Bosny a Hercegoviny. Celkem je k dispozici na 100 tisíc dokumentů.

V Sarajevu opět otevřeli nejstarší knihovnu na Balkáně (zdroj: ČT24)

Jedna z nejdůležitějších knihoven jihovýchodní Evropy je díky milionové pomoci Kataru znovu plně funkční. I nyní chce mít v Sarajevu otevřené dveře všem. Zakladatel knihovny si to přál už v roce 1537.

Budovu postavil Gazi Husrev-bek pro ty, kdo hledají vědu. Od dob tehdejšího guvernéra Bosny přibyly tisíce knih. Nejstarší exemplář je z Bagdádu. Jedná se o jeden z dílů encyklopedie filozofa a vědce Al Ghazálího. „Přepsali ho 5 let před jeho smrtí, v roce 1106. Exemplář, který tu máme v knihovně, se dá považovat za nejstarší na světě,“ konstatoval knihovník Haso Popara.

Krvavou bosenskou válku přežila perla sbírky v sejfu národní banky - spolu s dalšími cennými dokumenty. Zbytek knihovny se osmkrát přemisťoval z jedné skrýše do druhé. Na rozdíl od jiných v obléhaném městě přežila. A nezahálela. „Během války jsme si pořídili vybavení na mikrofilmování. Přenesli jsme ho do Sarajeva přes tunel. A začali jsme rukopisy. Velkou část z nich jsme tak do konce války překlopili na mikrofilmy,“ řekl ředitel knihovny Mustafa Jahič.

Knihy jsou k dispozici v několika jazycích

Skoro pět století staré kulturní a vzdělávací středisko dochovává mnoho skvostů. Je jím třeba nejstarší tištěný dokument světa ve staroosmánštině. Knihy o vědě, filozofii, literatuře, právu a mnoha jiných tématech jsou návštěvníkům k dispozici v několika orientálních a evropských jazycích. Gazi Husrev-bekova knihovna v Sarajevu se tak během staletí stala nezaměnitelnou pamětí nejen Balkánu a Osmanské říše.