MozART GROUP rozesmívají klasika

Brno – Polské smyčcové kvarteto MozART GROUP už rozesmálo celý svět, v neděli se poprvé pokusilo pobavit také posluchače v Česku. Čtveřice recesistů se představila publiku v brněnském Besedním domě a ukázala, že z klasického koncertu dokáže udělat zábavnou show. Návštěvníky překvapili polští hudebníci nejen svou virtuozitou, ale především smyslem pro humor. Sympatie byly vzájemné, MozART GROUP se nechali slyšet, že do Česka sice přijeli poprvé, určitě ne ale naposledy.

„Jejich koncert se tváří jako vážná hudba, ale je to veliká legrace, některé fórky a vtipy vznikají i nechtěně, mimochodem,“ uvedl k MozART GROUP producent Roman Veverka. Hranice klasické hudby se kvarteto snaží posunovat už patnáct let k dokonale připravené recesistické show. Díky dobře zvládnuté technice si hudebníci mohou dovolit přestoupit z klasiky do rocku, tance, zpěvu nebo hereckých etud.

Podle pořadatelů představuje MozART GROUP téměř kabaretní podívanou s momenty inteligentního humoru, která ale nenechá diváka na pochybách, že je svědkem dokonalé hudební zábavy, aniž by musel slevit náročnosti návštěvníka klasického koncertu. Na druhou stranu, zábavním pojetím přibližují vážnou hudbu i těm, kteří mají z klasiky obavu. „Zkoušíme rozveselit vážnou muziku. Máme v tom tradici, sám náš patron Mozart byl veselý,“ dodává jeden z členů kvarteta Filip Jaślar.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

MozART GROUP už po celém světě odehráli na dvě stě koncertů, jejich další zastávkou po Brně je Singapur.