Pardubicím je do smíchu. Grand festival útočí na vaši bránici

Pardubice – Východočeské divadlo bude ode dneška do neděle nejspíš nejveselejším místem republiky. Právě tam se totiž odehrává již čtrnáctý ročník divadelního komediálního Grand festivalu smíchu. O nejlepší komedii za loňský rok rozhodne sice porota, ke slovu se ale dostanou také sami diváci.

Do finále postoupilo sedm divadelních souborů, které byly vybrány ze sedmatřiceti představení. O hlavní ceně rozhodne odborná porota, do níž zasedli teoretici, ale na hlasování budou mít podíl také diváci nebo studenti. Ceny budou uděleny 3. února, televizní záznam ceremoniálu odvysílá Česká televize 22. března.

Soutěžní inscenace:

  • Dabing Street (Dejvické divadlo, Praha)
  • A je to v pytli! (Východočeské divadlo Pardubice)
  • Všemocný pan Krott (Městské divadlo Brno)
  • Jak utopit dr. Mráčka (Západočeské divadlo v Chebu)
  • Lháři (Divadlo J. K. Tyla v Plzni)
  • Soudce v nesnázích (Klicperovo divadlo, Hradec Králové)
  • Sluha dvou pánů (Moravské divadlo Olomouc)

Každá inscenace se s komediálním žánrem popasovala po svém. Koneckonců každá se orientuje na trochu odlišné publikum, podle dramaturgyně akce Jany Uherové si ale každá hra najde svého diváka. Podle pořadatelů mají však jednu věc společnou – odrážejí způsob dnešního života.

Letošní rok přinesl také novinku, a sice sekci prolog a epilog. Toho se zúčastní divadla, která se z různých důvodů nemohou soutěže účastnit, ale přesto stojí za povšimnutí. Ve včerejším nedělním epilogu se představili herci z pražského Divadla Na Fidlovačce s hrou Tři holky jako květ. Epilog se protáhne až do března a zakončí ho Koule z Klicperova divadla z Hradce Králové.

Festival také potřetí udělí Cenu genia smíchu za mimořádný přínos v oboru komedie.