Vojtěch Hynais Reloaded

Praha - Při jménu Vojtěcha Hynaise se většině lidí vybaví slavná opona v pražském Národním divadle. Malíř z konce devatenáctého století byl ovšem také významným portrétistou. Skupina studentů pražských uměleckých škol pod vedením německé kurátorky Ruth Noack se nyní pokusila jeho dílo převést do kontextu jednadvacátého století. Podívejte se na video:

Výstava I v kávové lžičce se odráží slunce (zdroj: ČT24)

Ruth Noack je v současné době hostující profesorkou na Akademii výtvarných umění. Společně se svými studenty připravila výstavu I v kávové lžičce se odráží slunce. Vychází z obrazu českého portrétisty a vytváří různé odkazy k současnému umění. Východiskem se stal Hynaisův rodinný portrét matky s dcerami. Studenti se zřetelem k němu se ptali třeba na roli ženy v moderní době nebo na veřejnou prezentaci soukromého prostoru.

  • „Jedná se o dialog současného nebo nedávno vzniklého umění s tímto historicky zakořeněným obrazem,“ vysvětluje studentka UMPRUM Tereza Jindrová.

Studenti díla netvořili sami, ale coby kurátoři vybírali a kombinovali již existující kresby, fotky a instalace. Zajímal je také muž, který na rodinném obraze zcela chybí. Autory vystavených děl jsou mimo jiné Julius Koller, Eva Koťátková nebo Adriena Šimotová.

Kurátorka Ruth Noack se narodila v roce 1964 v Heidelbergu, dnes žije ve Vídni. Po maturitě studovala v USA, Anglii a v Rakousku. Věnovala se mimo jiné feministické teorii nebo audiovizuálním médiím. Pracuje jako překladatelka, kritička a kurátorka. Od roku 2000 vyučuje na univerzitě. Připravovala výstavu documenta 12 v Kasselu.

Výstavu v Šalounově vile (Slovenská 2, Praha 10) je možné navštívit až do pátého února. Vstup je volný.