Ohromeni krajinou. Lipus a Vávra točili Šumné stopy v Argentině

Ostrava - Opálení, se kterým se Radovan Lipus vrátil z Jižní Ameriky, už vybledlo, dojmy však zůstávají silné. O tom, jak s Davidem Vávrou a štábem České televize hledali více než měsíc stopy českých architektů v Argentině, vyprávěl Lipus v ostravském klubu Fiducia.

Radovan Lipus a jeho tým sbírali v Argentině materiál pro další díly cyklu Šumné stopy, který navazuje na šedesát šest dílů úspěšných Šumných měst. Na jihu Ameriky urazili téměř 4 500 kilometrů a natočili dost materiálu na pět nových šumných dílů.

„Dojmů je celá řada. Je to ohromení, fascinace tou přírodou a krajinou, měřítky, rozměry a formáty řek, stromů, luk, obrovských stád dobytka,“ líčí autor a režisér cyklu. Argentinu vybral proto, že se jedná o významnou světovou destinaci, kam dříve krajané často odcházeli za prací. „Byla to země, nadějí snů a tužeb,“ říká Lipus o Argentině.

Mezi českými tvůrci, jejichž stopy v Argentivně hledal, jsou Juan Kraus, Francisco Ctibor, Carlos Navrátil nebo Estanislao Kocourek. Autoři projeli zemi od atlantickéo pobřeží přes Buenos Aires až k indiánským vesnicím poblíž ohromných vodopádů Iguazú. Navštíli také dnešní krajany a stopovali dílo českých misionářů.

Podívejte se na videa:

Cyklus Šumné stopy volně navazuje na oblíbenou sérii Šumná města. Autoři Radovan Lipus a David Vávra, který je průvodcem pořadu, hledají zapomenuté stopy českých architektů a tvůrců ve světě. Prozkoumali už Bosnu a Hercegovinu, Japonsko, Izrael, Slovinsko, Bulharsko a v závěru minulého roku právě Argentinu.

Nové argentinské díly se na obrazovce objeví v průběhu roku. Na podzim autoři vyrazí opět na jih Ameriky; tentokrát budou Šumné stopy hledat v Brazílii.

Na Šumné stopy se podívejte na stránkách pořadu.

Radovan Lipus…

  • …se narodil v roce 1966 v Třinci. V roce 1991 absolvoval na pražské DAMU, kde studoval režii a dramaturgii.
  • Působil jako režisér v Činoherním klubu, Národním divadle Moravskoslezském, hostoval mimo jiné v Českém Těšíně, Komorní scéně Aréna, brněnském Národním divadle, v divadle ABC a na dalších scénách.
  • Kromě divadla miluje architekturu, literaturu a kavárny: sám o sobě říká, že je kavárenský povaleč. Píše básně, prózu, eseje, učí. Před několika lety se s ženou a třemi dětmi odstěhoval z Ostravy do Prahy.