Banderas půjde do dolu. Horníci z Chile se dočkají vlastního filmu

New York – Příběh třiatřiceti chilských horníků uvězněných v důlní šachtě, kteří pod zemí strávili deset týdnů, minul před čtyřmi lety jen málokoho. Mezi těmi, kteří se zatajeným dechem sledovali záchranné práce, byli také američtí producenti, kteří se rozhodli o skupině zachráněných natočit film. V hlavní roli se představí Antonio Banderas a Rodrigo Santoro.

Američané chystají snímek „33“ o zavalených chilských hornících (zdroj: ČT24)

Samotné natáčení začne až příští týden a povede jej mexická režisérka Patricia Riggen. Ta se může pochlubit zatím jen několika snímky jako třeba V neděli deset, Revoluce nebo Skoro dospělá. Film „33“ bude jejím šestým celovečerním projektem.

V prezidentském paláci se konalo setkání skutečným hrdinů i jejich hereckých představitelů. Např. Antonio Banderas bude hrát Maria Sepuveldu, který v podzemí vše zdokumentoval, aby se na povrchu mohli všichni přesvědčit o jejich zdravotním stavu. „Řekl jsi mi, že jsi viděl filmového Zorra pětadvacetkrát,“ hovořil Banderas k Sepuveldovi. „To je velký hrdina, jenže neexistující a nereálný. Ale tvoji přátelé existují, a to je to, o co se snažíme ve filmu - ukázat vás jako lidské bytosti,“ dodal.

Mimo něj se ve filmu objeví ještě Juliette Binoche (vystřídala původní obsazení Jennifer Lopez), James Brolin nebo Lou Diamond Philips.

Krutá realita měděného dolu se tedy přenese na plátno už během letoška. Herecký tým odjíždí do chilského města Copiapó, kde se 5. srpna 2010 důl zhroutil. Zhruba sedm set metrů pod zemí však zůstala skupina třiatřiceti horníků, kteří na své objevení průzkumným vrtem čekali sedmnáct dní.

Od té doby začalo úsilí o jejich záchranu, na nějž osobně dohlížel chilský prezident. Ve speciální schránce jim z povrchu dodávali nutné vybavení i rady, jak úplně nezešílet - psychologové jim třeba doporučili rozdělení na tři skupiny. Záchranná operace trvala celý jeden den a pomocí záchranné kapsle se úspěšně podařilo vytáhnout všechny dělníky zpátky na povrch.